FRIEDKIN UNCUT

Ohjaaja: Francesco Zippel

Maa: Italia

Vuosi: 2018

Kesto: 1.47

Kielet: englanti / ei tekstitystä

Alkup. nimi: Friedkin Uncut

Kategoria: , ,

William Friedkin (s. 1935) on amerikkalaista elokuvaa myllänneen uuden Hollywoodin keskeisiä ohjaajia. Francesco Zippelin dokumentti jäljittää itsensä taiteilijan sijaan toteuttajana nähneen ohjaajan karskin tyylin alkuperää runsaan haastattelumateriaalin avulla.

Friedkinin ohjaajanuran avanneiden dokumenttien realismi siirtyi Kovaotteisiin miehiin (1971), lähes antropologiseen tutkielmaan urbaanin rikollisuuden ja poliisityön olemuksesta. Ylimaallisista elementeistään huolimatta todentuntuisesta Manaajasta (1973) tuli ilmiö, ihmisiä kiirastulessa kuvanneesta Pelon palkasta (1977) taiteellinen täysosuma – ja kaupallinen mahalasku.

Zippel keskittyy avainteoksiin. Niihin lukeutuvat myös vastustamattoman väkevä S&M-alakulttuurin kuvaus Yön kuningas (1980) ja eksistentialistinen neo-noir-klassikko Elää ja kuolla LA.:ssa (1985). Quentin Tarantino, Wes Anderson ja Dario Argento todistelevat Friedkinin erityislaatua, mutta parhaan näytteen siitä antaa suorapuheinen ohjaaja itse. Elokuvan käsityöläiselle klassikoiden tunteminen on itsestäänselvyys, mutta tulkinnoilla hienostelu ajanhukkaa.

Muodollisen täydellisyyden sijasta Friedkinin tavoitteena on spontaanius ja siitä kumpuava raaka energia. Jos sen saavuttamiseksi piti ajaa henkensä kaupalla keskellä New Yorkin aitoa liikennettä, elokuvantekijä hyppäsi itse takapenkille. (MR)