FUTURO BEACH

Ohjaaja: Karim Aïnouz

Maa: Brasilia, Saksa

Vuosi: 2014

Kesto: 1.46

Kielet: portugali, saksa, englanti / tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: Praia do Futuro

Kategoria: , ,

Hengenpelastaja Donatolle (Narcos-sarjan ja Tropa de Elite -elokuvien Wagner Moura) meri on työpaikka ja henkinen koti. Epäonnistuneen pelastusoperaation seurauksena saksalainen turisti hukkuu ja Donaton elämä ottaa uuden suunnan. Samalla kun miehen ruumista etsitään, lähentyy Donato tämän ystävän Konradin kanssa. Miesten välille kehkeytyy suhde, ja Donato päättää jättää elämänsä Brasiliassa ja seurata Konradia Saksaan. Berliinissä, kaukana merestä, hän on kuin kala kuivalla maalla ja turhautuu ulkopuolisuuden tunteeseen.

Siirtolaisuuden ja sivullisuuden kokemukset ovat äärimmäisen laajoja aiheita, mutta Futuro Beach hahmottaa ajankohtaisia teemoja monisyisesti. Tarinaa tai tematiikkaa ei väännetä rautalangasta, vaan kiihkeän rakkauden yksityiskohtia ja vaiheita edistetään enemmän leikkauskohtien ja kohtauksien välissä kuin valkokankaalla. Näin katsojalle annetaan vapaus ja vastuu tehdä päätelmät itse.

Kosmopoliittisen elokuvan sukulaissieluja voi löytää moderneista eurooppalaisista mestareista. Lähtöasetelman sattumakohtaamiset ja ihmissuhdehaamut tuovat mieleen Christian Petzoldin, kun taas kerronnan ilmavuus ja hengenpelastajien auringon kultaamat kehot muistuttavat Claire Denis’n klassikosta Beau travail. Visuaalisesti herkkä maskuliinisuuden kuvaus avautuu terälehti kerrallaan intiiminä ihmissuhdedraamana. (Otto Kylmälä)