GABBEH

Ohjaaja: Mohsen Makhmalbaf

Maa: Iran, Ranska

Vuosi: 1996

Kesto: 1.15

Kielet: persia / tekstitys suomeksi ja ruotsiksi

Alkup. nimi: Gabbeh

Kategoria: ,

Yksi elokuvahistorian kauneimmista teoksista? Kaakkois-Iranin mattoja kutovista paimentolaisista kertova Gabbeh on yhtä aistillista runoa. Ei kuitenkaan ”liikaa”, itsetarkoituksellisesti, kun Mohsen Makhmalbaf kuvaa samalla karhean dokumentaarisesti yhä kontrolloidummiksi joutuneiden kiertolaisten elämää.

Gabbeh on harvinaisen persoonallista rajankäyntiä dokumentin ja sepitteen välimaastossa. Sumuttaakseen Iranin sensuuria Makhmalbaf hyväksytti käsikirjoituksen dokumentaarina, josta siirtyi spontaanisti filmausten edistyessä kohti runollista fiktiota.

Gabbeh tarkoittaa sekä käsintehdyn maton yleisnimitystä että naispuolista päähenkilöä. Paimentolaisten kokemukset ja ympäröivä luonto siirtyvät kiteytyneesti heidän kutomiinsa mattoihin, taideteoksiin. Makhmalbafin faabelin kokoavan rungon muodostaa todellisuuteen kulkeutuva maton kuva ratsastavista, vainotuista rakastavaisista: isänsä alistamasta kauniista Gabbehista ja hänen “väärästä” rakastetustaan.

Värikkäässä elokuvassa dokumentaarisuus ei ole painolastina, vaan syntyy vapaasti ja ilmavasti esimerkiksi hienoissa lammasten paimennusjaksoissa. Kaiken kultaa melkein surrealistinen huumori, jonka siivittämänä vanhukset torailevat lempeästi ja äijät ovat iskevinään nuoria neitoja. (TM)