GARAGE

Ohjaaja: Lenny Abrahamson

Maa: Irlanti

Vuosi: 2007

Kesto: 1.25

Kielet: englanti / ei tekstitystä

Alkup. nimi: Garage

Kategoria: , ,

Lenny Abrahamsonin palkittu läpimurtoteos Garage on herkkä tarina kyläyhteisöstä Irlannin maaseudulla ja miehestä sen laitapuolella. Ainekset, joista voisi aivan yhtä hyvin leipoa herkullista komiikkaa – mutta tavassa, jolla Abrahamson ja käsikirjoittaja Mark O’Halloran lähestyvät hahmoaan, on jotakin paljon oivaltavampaa.

Josie on viettänyt koko aikuisikänsä kulahtaneen huoltoaseman talonmiehenä. Hän on sosiaalisesti rajoittunut, kenties hieman yksinäinen, toisaalta hellittämättömän optimistinen ja omalla erikoisella tavallaan onnellinen. Kaikki kuitenkin muuttuu erään kesän aikana, kun miehen yksinkertaiseen eloon tulee uusia vivahteita.

Elokuvan sydän on koomikkona mainetta niittäneen Pat Shorttin hallittu roolisuoritus. Tässä hän on kuin klovni ilman temppua, kuten ohjaaja on itse todennut. Shorttin hienovaraisten ilmeiden ja eleiden ansiosta Josien sisäinen hämmennys on aistittavissa. Kuinka hän voisikaan täysin ymmärtää aikuisten sosiaalisia sopimuksia kokiessaan vasta aikamiespoikana elämänsä ensimmäisen orastavan ihastumisen ja hieman erikoisen ystävyyden. Tarinan edetessä hiipii tunne, että kenties Josien kaltaisella ei olekaan paikkaa yhteisössä, jossa hän on varttunut. Pohjimmiltaan Garage on riipaiseva kuvaus satunnaisesta julmuudesta erilaisuuden edessä. (Milja Mikkola)