GENERAL IDI AMIN DADA: A SELF PORTRAIT

Ohjaaja: Barbet Schroeder

Maa: Ranska, Sveitsi

Vuosi: 1974

Kesto: 1.30

Kielet: englanti, swahili, ranska / tekstitys suomeksi ja ruotsiksi

Alkup. nimi: Général Idi Amin Dada: Autoportrait

Kategoria: , ,

Idi Amin, Ugandan julma ja vainoharhainen diktaattori 1970-luvulla, on Barbet Schroederin ohjaaman dokumenttielokuvan General Idi Amin Dada: A Self Portrait (1974) päähenkilö. Elokuva koostuu enimmäkseen lavastetuista tilanteista, joissa Amin esimerkiksi saapuu lentokoneella tarkastamaan pientä varuskuntaa, soittaa harmonikkaa ja esittelee krokotiilien ylikansoittamaa järveä.

Joistakin hämmentävän koomisista hetkistä huolimatta dokumentti on tekijöidensä hallinnassa pysyvä hyytävä luonnekuva, jossa Aminin lähes tauotonta puhevimmaa jaksottavat lyhyet muistutukset asioiden oikeasta tolasta. Kun diktaattori alkaa nauraa toisen diktaattorin (tässä tapauksessa Hitlerin) hirmuteoista puhuttaessa, niin se vasta groteskia ja pelottavaa onkin. Paljonpuhuvia ovat myös ilmeet hallituksen ministerikokouksessa: korkea-arvoiset upseerit kuuntelevat Aminia ainakin näennäisen tarkkaavaisesti, eräs virkamies kaivaa nenäänsä kynällä ja useat ovat selvästi akuutin tylsistyneitä.

Silti katsoja ei tylsisty – useista teatraalisista sotilasparaateistakaan huolimatta – sillä Aminin arvaamattomuus pitää varpaillaan. Kenraali, joka ohjeistaa lääkärikokousta armeija-analogioilla ja leikkii sotilaineen Golanin kukkuloiden valtaamista Israelilta, on kuin luotu absurdin ”omakuvan” aiheeksi. Se jääköön itse kunkin arvioitavaksi, voiko hänen päänsä sisään päästä. (TH)