GHOST TOWN ANTHOLOGY

Ohjaaja: Denis Côté

Maa: Kanada

Vuosi: 2019

Kesto: 1.37

Kielet: ranska / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Répertoire des villes disparues

Kategoria:

Kanadan ranskankielisen Quebecin johtaviin ohjaajiin kuuluva, festivaalillamme kahdeksan vuotta sitten vieraillut Denis Côté on tehnyt tuotantoansa jännittävästi ja johdonmukaisesti jatkavan elokuvan, jossa elävät kuolleet ilmaantuvat 215 asukkaan fiktiivisen Irénée-les-Neigesin maisemiin. Paikka voisi olla vaikka lappilainen syrjäkylä: talvinen lumi tuo oman surumielisyytensä atmosfäärin, joka on ahdistunut maaltapaosta ja paikallisen kaivoksen sulkemisesta.

Ghost Town Anthology ei ole mikään kauhuelokuva, vaan Laurence Olivierin (ei näyttelijätähti!) romaanin lähtökohdiltaan realistinen filmatisointi. Alkujaksossa 21-vuotias nuorukainen joutuu auto-onnettomuuteen. Hänen perheenjäsenensä suhtautuvat tragedian eri tavoin, mutta kaikki ilmeisesti tietävät kyseessä olleen itsemurhan, joka kumpuaa näköalattoman kylän menneiden salaisuuksienkin epätoivoisesta ilmapiiristä.

Persoonallinen ote, mielikuvitus ja tummahko huumori tekevät Côtén elokuvasta kuitenkin nautittavan katsomiskokemuksen. Raa’an 16 mm -filmin käyttö lisää maanläheisyyttä ja kekseliäs ääniraita vallitsevan todellisuuden outoutta. Yliluonnollisuutta kaihtavakin voi suhtautua Ghost Town Anthologyn kuolleisiin suvaitsevaisesti: eivätkö poistuneet ole kuitenkin aina tietoisuudessamme, eikö elokuva ole oiva media käsitellä vielä selvittämättömiä mysteerejä? (TM)

 

Montrealilainen DENIS CÔTÉ (s. 1973) jatkaa kanadanranskalaisen elokuvan kunniakkaita perinteitä omalla linjallaan, jossa näkyvät elokuvanharrastajan monipuoliset, epäsuorasti sulatetut vaikutteet. Côtélla on kelpo cinefiilin tausta: hän on opiskellut taidetta ja elokuvaa, perustanut tuotantoyhtiön 1993, valmistanut lukuisia lyhytfilmien tai essee-elokuvien kategoriaan luokiteltua teoksia ja toiminut kriitikkona tehdessään elokuvaohjelmia radioon ja elokuvakolumneja ici-lehteen. Pitkiä elokuvia Côté on ohjannut jo yksitoista (joista kolme dokumenttia). Näistä hänen Sodankylässä 2011 esittelemänsä Curling oli kansainvälinen läpimurtoteos isän ja tyttären erikoisesta suhteesta, kommunikaation vaikeuksista sekä eristyksissä elämisestä.