GRACE JONES: BLOODLIGHT AND BAMI

Ohjaaja: Sophie Fiennes

Maa: Irlanti, Iso-Britannia

Vuosi: 2017

Kesto: 1.55

Kielet: englanti, ranska / ranskankielisten osien tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Grace Jones: Bloodlight and Bami

Kategoria: ,

Pori Jazz- festivaaleilla viime kesänä komean keikan heittänyt rytmin ja erotiikan ikinuori ylipapitar, elämää suurempi, villi, pelottava, veistoksellinen, androgyyninen ja upea Grace Jones saadaan nyt valkokankaan välityksellä paikalle myös Sodankylään. Tämä nokturnaalinen, monien identiteettien mystifioima vampyyriamazoni ei ole mikään tavallinen diiva vaan myös rakastaja, tytär, äiti, sisko, ja jopa isoäiti, joka antautuu nyt katselleemme ja raottaa uudella tavalla monia maskejaan.

Esiintymislava on Jonesille äärimmäisyyksien näyttämö, jota tarkkaileva Sophie Fiennesin ohjaus tarjoilee ainutlaatuisia tulkintoja ikonisimmista hiteistä ja tuoreemmasta omaelämäkerrallisemmasta tuotannosta. Cinema véritén keinoin itseään kokoava tallenne on silti kaukana tavanomaisista ura- ja konserttidokumenteista. Julkisen lumeen ja valokeilan iskevät pirstaleiksi sisemmät matkat, etenkin kotiseutu Jamaikalle sijoittuva road trip, jonka varrella keriytyvät auki perheen alkujuuret ja Jonesin traumaattinen lapsuus. Paikallisessa termistössä ”bloodlight” merkitsee studiossa käynnissä olevan äänityksen merkiksi palavaa punaista valoa ja ”bami” leipää, jokapäiväisen elämän perussubstanssia.

Nöyrän maaperäkosketuksensa lisäksi ahkera artisti on myös raivoisa ja piinkova bisnesnainen – ja toisaalta samppanjaa latkiva bilehile, hedonisti, kuvainraastaja ja lämmin ja hauska persoona: ihminen joka uskaltaa elää kuten opettaa. (LT)