HABANEROS

Ohjaaja: Julien Temple

Maa: Iso-Britannia, Kuuba

Vuosi: 2017

Kesto: 2.06

Kielet: espanja, englanti / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Habaneros

Kategoria: ,

Englantilainen Julien Temple on valmistellut kolme vuotta dokumenttia nyky-Havannasta, sen asukkaista ja Kuuban lähihistoriasta. Temple tunnetaan maineikkaana rock-dokumentaristina, mutta nyt kyse ei ole musiikkielokuvasta, vaikka son cubano, salsa, jazz, rumba, mambo ja hip hop antavatkin Habanerosille vetävän karibialaisen sykkeen. Tässä oiva johdatus maansa merkittävimmän ohjaajan Tomás Gutiérrez Alean teokselle Muistoja alikehityksen ajoilta, joka on kuubalaisen elokuvan huomattavin saavutus.

Kun Alean älykkään elokuvan päähenkilö törmää kysymykseen, jäädäkö maahan vai lähteä sieltä perheensä tavoin ja osallistuako sosialismin rakentamiseen, on Habanerosissakin paljossa keskeistä Kuuban ja kuubalaisten suhde maastamuuttoon sekä ulkomaihin, etenkin Yhdysvaltoihin. Vikkelä mutta kattava historiaosuus näyttää, kuinka Obaman ja Trumpin vaihteleviin pakotekantoihin on tultu 1800-luvun lopun orjuuden ajoista ja jenkkien nukkediktaattorin Batistan kaudelta Fidel Castron johtaman vallankumouksen vaikutusten kautta nykypäivään.

Arkistovälähdyksiä, animaatiota, elokuvakatkelmia ja haastatteluja: havannalaiset saavat sanoa oman definitiivisen sanansa Templen värikkäässä, miellyttävän impressionistisessa kunnianosoituksessa yhdelle maailman kiehtovimmista kaupungeista. (TM)