HAL

Ohjaaja: Amy Scott

Maa: Yhdysvallat

Vuosi: 2018

Kesto: 1.30

Kielet: englanti / ei tekstitystä

Alkup. nimi: Hal

Kategoria: ,

Kaikki tuntevat sellaiset aikansa ”uuden Hollywoodin” titaanit kuin Coppola, Altman tai Scorsese ja heidän saavutuksensa, mutta kuinka moni enää muistaa Hal Ashbya? Ohjaajaa, joka oli huipulla koko 1970-luvun ajan – ja vain silloin. Ashbyn tavoin leikkaajana kouliintuneen Amy Scottin auktorisoitu dokumentti käy huolekkaasti läpi Ashbyn värikkään ja monipuolisen uran nousu- ja laskukausineen.

Hal keskittyy ohjaajan syvän inhimillisiin, realistisiin elokuviin ja jättää vähemmälle miehen yksityiselämän: kuinka Ashby koki rikkinäisen kodin turvattoman lapsuuden, jätti lukion kesken mutta pääsi kuitenkin yliopistoon, ehti 21-vuotiaaksi kokea jo kaksi neljästä avioerostaan, joutui elokuvaurallaan jatkuviin kahnauksiin studioiden kanssa, kärsi alkoholi- ja huumeongelmista ja kuoli maksasyöpään 59-vuotiaana 1988.

Enemmän Scottin dokumentti kertoo siitä mistä kuuluukin: kuinka Ashby liftasi 1950 Los Angelesiin, kehittyi vähitellen maaniseksi huippuleikkaajaksi mentorinsa Norman Jewisonin opissa (Oscar elokuvasta Yön kuumuudessa) ja pääsi 70-luvulla ohjaamaan mm. kulttifilmin Harold ja Maude (1971), mestariteoksensa Saattokeikka (1973), Woody Guthrie -elämäkerran Tämä maa on minun (1976), Vietnam-leffan Katkera paluu (1978) ja Peter Sellers -idioottisatiirin Tervetuloa, Mr. Chance! (1979). Dokumentin jälkeen onkin ”pakko” nähdä Ashbyn komedia Shampoo (1975). (TM)