HAMLET LIIKEMAAILMASSA

Ohjaaja: Aki Kaurismäki

Maa: Suomi

Vuosi: 1987

Kesto: 1.29

Kielet: suomi / tekstitetty suomeksi

Alkup. nimi: Hamlet liikemaailmassa

Kategoria: , , , , ,

Yhteistyössä YLE AREENA

KATSO ELOKUVA

William Shakespearen tragediasta Hamlet – Tanskan prinssi on tehty kymmeniä filmatisointeja ympäri maailman. Ikonisin niistä lienee Laurence Olivierin sovittama/tuottama/ohjaama/tähdittämä versio vuodelta 1948, jota Aki Kaurismäki on joskus luonnehtinut sanoilla ”sukkahousudraama” ja ”kömpelö räpellys”.

Kaurismäen omassa versiossa Hamlet on siirretty Tanskan keskiaikaisesta hovista 1980-luvun Suomeen, ja kuninkaanvallan sijaan vääntöä käydään saha- ja telakkakonsernin johtajuudesta. Niissähän piireissä se todellinen valta nykyään monarkioissakin liikkunee… Kaurismäki sovitti Hamletin löyhästi Veijo Meren suomennoksen pohjalta vaivaamatta kuitenkaan päätään alkuperäisteoksen verbaalisilla koukeroilla. Tragedian vuorosanoista on riisuttu potentiaali paatokseen, ja jäljelle jää olennainen.

Muutamaa vuotta aiemmin koko kansan koomikoksi itsensä läpi lyönyt Pirkka-Pekka Petelius sai nimiroolissa muistuttaa olevansa vakavasti otettava näyttelijä. Hänen Hamletinsa ei ole mikään hymyhuuli vaan pikemminkin tunnekylmä kivikasvo, jota naurattaa lähinnä punoessa lemmenjuonia Ofelian (Kati Outinen) pään menoksi. Vaan onko Ofelia pelkkä ”Rich Little Bitch” vai vilpitön rakkauden kohde? Musiikkivalinnat Dmitri Šostakovitšista Elmore Jamesiin täydentävät vuorollaan kohtausten shakespeariaanista mahtipontisuutta ja tummanpuhuvaa melankoliaa. (Liina Härkönen)