HELLO CINEMA

Ohjaaja: Mohsen Makhmalbaf

Maa: Iran

Vuosi: 1995

Kesto: 1.15

Kielet: persia / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Salaam Cinema

Kategoria: ,

Elokuva elokuvasta on aihe, joka on aiheuttaa varmasti monella ihmisellä mielikuvan itseään täynnä olevasta tekijästä, joka haluaa todistaa omaa taiteellista nokkeluuttaan. Mohsen Makhmalbafin Hello Cinema on kaukana tästä. Se on nokkela ja muodoltaan mielenkiintoinen dokumentti (vai fiktio?) kuuluisuudenkaipuusta ja rakkaudesta, mutta kaiken lisäksi myös kunnianosoitus 100:lle vuodelle elokuvaa.

Satoja ihmisiä vastaa Makhmalbafin ilmoitukseen, jossa etsitään näyttelijöitä uuteen projektiin. Hän käyttää tilaisuutta hyväkseen ja päättää tehdä koekuvauksista elokuvan. Tästä syntyy joukko tarinoita, osa humoristisia osa traagisia. Kaikilla ihmisillä on unelmia elokuvatähteydestä, mutta syyt ovat radikaalisti erilaisia. Jotkut tekevät sen rakkaudesta elokuvaan, toiset taas rakkaudesta johonkin toiseen ja päästäkseen jonkinlaiseen vapauteen ympäristöstään. Oikeastaan tekisi vain mieli luetella elokuvan tapahtumia ja samalla myös toivoisi, että kaikki sadat ihmiset saisivat ruudulla yhtä paljon aikaa.

Erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota Makhmalbafin rooliin ohjaajana. Tapa, jolla hän manipuloi ihmisiä, on hypnotisoiva ja välillä melkein hyvän maun rajat ylittävä. Hän esittää kysymyksiä taiteilijan hyvyydestä ja niistä uhrauksista joita sen vuoksi ollaan valmiita tekemään. Vastaukset, mikäli sellaisia on, ovat hankalia eivätkä suinkaan yksiselitteisiä. (JL)