HERKULLISIA KATASTROFEJA: ANIMAATIOHELMIÄ

Kesto: 1.30

Kielet: suomi, ranska, puola / tekstitys suomeksi

Kategoria: , , , , ,

Koonnut ja esittelee Jennifer Barker

 

Herkullisia katastrofeja

Mikä on herkullinen katastrofi? Hyvä kysymys. Ainakin se on paradoksi – hauskan kuuloinen sellainen. Miten katastrofi voi olla herkullinen? Ja mitä kivaa on katastrofissa? Tällaisiin kysymyksiin perehdymme mestariluokassa samalla kun opimme muutaman asian animaation monimerkityksisyydestä.

Ohjelman ensimmäinen elokuva pohjustaa aihetta: Bigoudie’s Blackboard: Cats on elokuva, joka eri animaatiotekniikoita kömpelön ihastuttavasti yhdistellen opettaa meille asioita maailman paradoksaalisimmasta eläimestä: kissasta. Pehmeä mutta terävä, viileä mutta lämmin, vetelä mutta eläväinen – kissa on hallitun kaaoksen ruumiillistuma. Jos pelkkää toteutusta tarkastellaan, Bigoudien maaginen liitutaulu kattaa yllättävän kirjon tyylejä alkukantaisista hienostuneisiin.

Jack and the Robot jatkaa pedagogisella linjalla – aina liitutaulua myöten – ja tarjoaa paradoksaalisen näkökulman laiskuuteen (tarpeen sijaan) innovaation lähteenä. Tämä virolainen, utuinen animaatio tarjoilee monia viehättäviä mutkia, muun muassa pieleen menneen matematiikan kautta.

Seuraavana seikkailee pörröinen pieni Colargol-karhu, joka hänkin on täystuho luokkahuoneessa. Animaatiossa A Morning in the Lovely Woods Colargol taistelee pirullisten matematiikan tehtävien kanssa keskellä mitä upeinta kesäpäivää. Sen lisäksi, että Colargol saa aasin leiman, hänen sävelkorvansa osoittautuu järkyttävän huonoksi. Colargolin lennettyä ulos luokasta painajainen muuttuu unelmaksi, kun hän vapautuu loogisen päättelyn ikeestä ja saa kuunnella lintukuoroa erilaisessa animaatioulottuvuudessa: maalatulla filmillä!

The Little Tiger on the Sunflower vie meidät erilaiseen vastakohtien maisemaan: lumisella taigalla syntyy mitä taianomaisin auringonkukka ja yksinäisestä tiikerinpennusta tulee vilkkaan sosiaalisen yhteisön keskushahmo. Mikä on tarinan opetus? Epäonni väistyy ilon tieltä, kun vain vähän jakaa lämpöä. Neuvostoliittolainen animaatio on pohjoisen Venäjän ylistyslaulu kömpelöine karhuineen, herkkine lumimaisemineen ja surrealistisine auringonkukkineen.

Muumit ovat pohjimmiltaan suomalaisia, mutta toisaalta maailmassa ei juuri kansainvälisempiä kuuluisuuksia ole luotu. Tämän puolalaisen Muumit-animaatiosarjan osan Surku on ohjannut Jadwiga Kudrzycka, nainen, joka aiemmin urallaan animoi pikku Colargol-karhun. Tässä tarinassa toinen yksinäinen pieni eläin, Surku-koira, etsii suojaa kylmää talvea vastaan muumiperheen lämmöstä. Surku tykkää salaa kissoista ja joutuu vääjäämättä pulaan yrittäessään ystävystyä susilauman kanssa. Onneksi sen pelastaa Hemuli, joka ammentaa hiihtovoimansa lumisaunasta. Näin Surku pääsee taas nauttimaan muumien vieraanvaraisuudesta.

Colargolin tavoin Piotr Kamlerin Delicious Catastrophe yhdistää puolalaisen animaation ranskalaistuotantoon luoden abstraktin ja aavemaisen maailman, joka on jo kammottavan rajamailla. Lämpö ja eläväisyys kuitenkin pyyhkivät kauhukuvat pois, kun näyttämölle astuu karvainen otus, jota voisi kutsua vaikkapa vahinkokissaksi.

Lopuksi Zdeněk Milerin About the Square and Triangle tutustuttaa meidät pikku myyrään pienen kolmion muodossa. Abstraktia animaatiota hyödyntäen elokuva koettelee kaksiulotteisen tilan rajoja. Miksi meidän pitäisi välittää kolmioista tai neliöistä? Miksei? Eivätkö ne ole lopulta meille yhtä todellisia kuin omat kasvomme toisten silmissä? Ja lopulta ymmärrämme viimeisen paradoksin – että lapsen puhdas ääni on yhtä ihastuttava ja vahva voima kuin mikä tahansa hienoimmalla mahdollisella tavalla lausuttu asia.

Jennifer Barker

 

BIGOUDIE’S BLACKBOARD: CATS

Ohjaaja: tuntematon
Kesto:
Maa: Ranska
Vuosi: 1967
Kieli: fr
Formaatti: 16 mm
Alkuperäinen nimi: Table noir de Bigoudie: Les chats

 

JACK AND THE ROBOT

Ohjaaja: Heino Pars
Kesto:
Maa: Neuvostoliitto
Vuosi: 1965
Kieli:
Formaatti: 35 mm
Alkuperäinen nimi: Jaak ja robot

 

THE ADVENTURES OF COLARGOL: A MORNING IN THE LOVELY WOODS

Ohjaaja: Tadeusz Wilkosz
Kesto: 0.13
Maa: Ranska
Vuosi: 1969
Kieli: fr
Formaatti: 16 mm
Alkuperäinen nimi: Les aventures de Colargol: Un matin à Bois-Joli…

 

THE LITTLE TIGER ON THE SUNFLOWER

Ohjaaja: Leonid Nosyrev
Kesto: 0.10
Maa: Neuvostoliitto
Vuosi: 1981
Kieli: fi
Formaatti: 35 mm
Alkuperäinen nimi: Tigrenok na podsolnuhe

 

MUUMIEN MAAILMA

Ohjaaja: Jadwiga Kudrzycka
Kesto: 0.10
Maa: Itävalta, Puola
Vuosi: 1979
Kieli: pl
Formaatti: 35 mm
Alkuperäinen nimi: Ynk I jego bracia: Opowiadania muminkow
Englanninkielinen nimi: The Moomins: Sorry-oo

 

DELICIOUS CATASTROPHE

Ohjaaja: Piotr Kamler
Kesto: 0.12
Maa: Ranska
Vuosi: 1970
Kieli:
Formaatti: 16 mm
Alkuperäinen nimi: Délicieuse catastrophe

 

ABOUT THE SMALL SQUARE AND THE SMALL TRIANGLE
Ohjaaja: Zdeněk Miler
Kesto: 0.09
Maa: Tšekkoslovakia
Vuosi: 1965
Kieli:
Formaatti: 35 mm
Alkuperäinen nimi: O Čtverečkovi a Trojúhelníčkovi

 

Näytös toteutetaan yhteistyössä Suomen Filmikulttuuri ry:n kanssa.