HIGH LIFE

Ohjaaja: Claire Denis

Maa: Iso-Britannia, Ranska, Saksa, Puola, Yhdysvallat

Vuosi: 2018

Kesto: 1.53

Kielet: englanti / ei tekstitystä

Alkup. nimi: High Life

Kategoria:

Eurooppalaisen auteur-elokuvan kuningattaren Claire Denisin (Sodankylässä 2013) ensimmäinen englanninkielinen teos on syväluotaava scifi-essee elämästä, kuolemasta ja perisynneistä ympäristössä, joka rajaa fyysisen kokemuksen tiettyyn raamiin.

Ryhmä elinkautisvankeja miehittää avaruusasemaa, jonne heidät on lähetetty koekaniineiksi ihmiskokeeseen. Lääkäri Dibs (Juliette Binoche) johtaa laitosta periksiantamattomalla otteella ja keskiössä on Robert Pattinsonin vähäeleisesti tulkitsema Monte, yksi vangeista, jonka näemme kasvattavan hylätyllä aluksella tytärtään vauvasta teini-ikään. ”Tabuu, tabuu”, väreilee Monten kehtolaulu aurinkokunnan kiertoradan tyhjyydessä. He ovat viimeiset eloonjääneet tapahtumista, joista kerrotaan takaumin tarinan edetessä.

Temaattinen kudelma on psykologisesti monisäikeinen, keskittyen ruumiillisuuteen, fyysisiin ja emotionaalisiin tarpeisiin ja haluihin. Yhtälailla High Life on visuaalisesti pysäyttävä, aina parakkimaisesta ulkokuoresta askeettisiin käytäviin ja aluksen sydämessä sijaitsevaan Eedenin puutarhaan. Teos kumartaa Tarkovskin ja Kubrickin suuntaan, mutta tarinan lihallisuus ja havainnointi ovat Denisiä parhaimmillaan. (MM)