HUNAJAN MAA

Ohjaaja: Ljubomir Stefanov, Tamara Kotevska

Maa: Makedonia

Vuosi: 2019

Kesto: 1.27

Kielet: turkki, makedonia, serbokroaatti, bosnia / tekstitys suomeksi

Alkup. nimi: Honeyland

Kategoria: , , ,

Yhteistyössä YLE AREENA, KATSO ELOKUVA

Vaikka Sodankylässä keskitytään ”näytelmäelokuviin”, esitämme myös näytteitä vuoden parhaista dokumenttifilmeistä (muistakin kuin elokuvantekijöistä kertovista) – kuten muuan muassa Sundancen festivaalilla palkitun makedonialaisen Hunajan maan. Tuntemattomuudesta putkahtanut ohjaajapari Tamara Kotevska ja Ljubomir Stefanov on tehnyt elokuvia vain viitisen vuotta (Kotevska Hunajan maan lisäksi muutaman lyhytfilmin), mutta tämä kuuden hengen filmiryhmällä kolmen vuoden kuvausten tuloksena toteutettu teos on täydellisen onnistunut.

Hunajan maa kertoo ”Euroopan viimeisestä naispuolisesta villimehiläisten hoitajasta”, mutta samalla elokuva kykenee näyttämään nerokkaasti ekologian ja talouden ristiriidat mitenkään osoittelematta ja henkilöidensä käyttäytymiseen keskittyen. Mieliinpainuva hahmo, noin 55-vuotias huivipäinen Hatidze Muratova kerää uupumatta vuoristossa hunajaa traditionaalisilla menetelmillä ja hoitaa täysin vailla mukavuuksia olevassa yhden huoneentapaisen kodissa 85-vuotiasta, puolisokeaa äitiään.

Yksinäinen rauha murtuu, kun tienoolle muuttaa seitsenlapsinen turkkilaisperhe, varsinainen Kiljusen herrasväki. Elättääkseen perheensä isä Hussein alkaa kilpailla Hatidzen kanssa mehiläishoidossa – mutta lyhytnäköisesti, mehiläisten säilymistä ajattelematta. Todellisuus on tarua ihmeempi, kun kauniin rauhallinen ja intiimi dokumentti paneutuu melankolisesti Hatidzen katoavaan elämämuotoon. (TM)