HUVIRETKI HIRTTOPAIKALLE

Ohjaaja: Peter Weir

Maa: Australia

Vuosi: 1975

Kesto: 1.55

Kielet: englanti / tekstitys suomeksi ja ruotsiksi

Alkup. nimi: Picnic at Hanging Rock

Kategoria: ,

Nimekkään australialaisen ohjaajan, Peter Weirin läpimurtotyö Huviretki hirttopaikalle (1975) on epäilemättä yksi kaikkien aikojen ainutlaatuisimpia elokuvia. Joan Lindsayn romaanin monimerkityksinen filmatisointi kertoo kuvitteellisesta katoamistapauksesta, jossa tyttökoulun huviretki Hanging Rock -kalliolle pyhän Valentinuksen päivänä vuonna 1900 johtaa kolmen tytön ja heidän opettajansa salaperäiseen häviämiseen.

Vaikka tarinan tiedetään olevan silkkaa sepitettä, on sen dokumentaarista vaikutelmaa luonut avausteksti aiheuttanut hämmennystä. Se johdattaa katsojan välittömästi toiseen maailmaan, hypnoottiseen uneen unessa, josta ei tahdo herätä.

Elokuvaa leimaava unenomainen yleisvaikutelma syntyy Weirin impressionistisesta estetiikasta, joka hyödyntää haaleita värejä, aavemaista huilumusiikkia ja häilyvästi rajattua tarkkuusaluetta. Elokuva on kuin hunnun lävitse kuvattua fantasiaa belle époquen ajasta. Weirin modernissa kerronnassa, joka on enemmän runollista kuin proosallista, näkökulmat vaihtelevat, henkilöiden sisäinen maailma jää arvoitukseksi, ja tapahtumien väliset suhteet ovat usein epäselviä. Elokuvan unohtumaton rytmi syntyy Weirin valitsemista tavoista liikkua näiden tapahtumien ja näkökulmien välillä, mikä saa katsojan vaipumaan elokuvauneen, josta hänen on luotava oma tulkintansa. (IH)