HYTTI NRO 6

Ohjaaja: Juho Kuosmanen

Maa: Suomi, Venäjä, Viro, Saksa

Vuosi: 2021

Kesto: 1.47

Kielet: venäjä, suomi / tekstitetty suomeksi

Alkup. nimi: Hytti nro 6

Kategoria: ,

Hytti nro 6 on Cannesissa jo neljään kertaan palkitun Juho Kuosmasen toinen pitkä elokuva. Rakastajansa Moskovaan jättänyt Laura (Seidi Haarla) matkaa Murmanskiin etsimään petroglyfejä ja kohtaa junan hytissä häiriköltä vaikuttavan venäläisen Ljohan (Juri Borisov).

Tähtien ohella loistaa JP Passin sieluunkäyvä kuvaus. Saumaton yhteistyö synnyttää arkisista ja yksilökeskeisistä tuokiokuvista hankalissa olosuhteissa jotain isompaa, yleispätevää ja merkityksellistä. Juna tapahtumaympäristönä ei juutu realismiinsa. Vaunun mikrokosmoksesta ulos astuessaan elokuva avartuu täyteen mittaansa, myös ihmiskuvissaan. Ankaran luonnon keskellä ollaan samalla arkaaisen kulttuurin äärellä. Tinkimätön taidefilmi on myös antoisa yleisöelokuva. Populaariviitteet (Roxy Music, Desireless, Titanic) ovat leikkisiä, mutteivat kosiskelevia.

Hymyilevän miehen (2016) jälkeen uutuus nostaa Kuosmasen uran uudelle tasolle. Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei tehnyt Hytin Neuvostoliiton hajoamisen jälkeiseen aikaan sijoittuvasta matkakuvauksesta jälkijättöistä vaan entistäkin kiinnostavamman. (Hannu Björkbacka)