HYVÄ TAHTO

Ohjaaja: Bille August

Maa: Ruotsi, Tanska, Suomi, Ranska, Saksa, Iso-Britannia, Italia, Norja, Islanti

Vuosi: 1992

Kesto: 3.01

Kielet: ruotsi / tekstitys suomeksi

Alkup. nimi: Den goda viljan

Kategoria: ,

Cannesin Kultaisen palmun voittanut Hyvä tahto kuvaa elokuvantekijä Ingmar Bergmanin vanhempien nuoruutta 1900-luvun alussa. Rikkaan perheen tytär Anna Åkerblom (Pernilla August) ja papiksi opiskeleva köyhä Henrik Bergman (Samuel Fröler) ihastuvat ensisilmäyksellä. Kummankaan vanhemmat eivät ole iloisia nuoren parin rakkaudesta, mutta pitkällisen odotuksen jälkeen he päättävät perustaa perheen ja muuttavat pohjoiseen, josta Henrik on saanut papin viran.

Bergman kirjoitti kirjansa esipuheessa, mikä häntä kiehtoi vanhempiensa suhteessa: ”Aina omaelämäkerrallisesta Laterna Magicasta lähtien mielessäni on kangastellut elokuva vanhempieni nuoruudesta, heidän avioliittonsa alkuajoista, heidän toiveistaan, epäonnistumisistaan ja ’hyvästä tahdostaan’. Katselin valokuvia ja tunnen voimakasta vetoa heihin kumpaankin, näihin kahteen ihmiseen, jotka melkein joka suhteessa ovat niin erilaiset, näihin puolittain poiskääntyneisiin, myyttisiä ulottuvuuksia sivuaviin olentoihin, jotka hallitsivat minun lapsuuttani ja nuoruuttani.”

Tanskalaisen Bille Augustin ohjaama versio on eeppinen matka ja kauniisti kuvattu sukudraama rakkauden kivikkoisesta tiestä. Sanattomat hetket, hellät katseet täynnä kaipausta ja kiivaat parisuhderiidat ovat elämänmakuista elokuvaa parhaimmillaan. Cannesin parhaan naisnäyttelijän palkinnolla kruunattu Pernilla August säkenöi Annan roolissa. (OK)