ILVESKUISKAAJA

Ohjaaja: Juha Suonpää

Maa: Suomi, Viro

Vuosi: 2023

Kesto: 80 min

Kielet: suomi / tekstitetty englanniksi

Kategoria: , , , , ,

Ihmisen ja eläimen välistä monitahoista suhdetta voidaan kuvata hyödyntämisen janana, jonka toisessa ääripäässä on häikäilemätöntä riistoa ja lahtausta ja toisessa antropomorfista tarinallistamista someklikkien toivossa. Juha Suonpään ohjaama Ilveskuiskaaja kertoo erilaisen tarinan rauhaisasta rinnakkaiselosta, joka saadaan valkokankaille kymmenien riistakameroiden avulla.

Raumalainen Hannu vetäytyy avioeron ja pahan työtapaturman jälkeen syrjäiselle sukutilalleen Köyhäjärvelle. Hannu kuntouttaa itseään kävelylenkeillä ja innostuu seuraamaan riistakameroiden avulla kotimetsän eläimistöä, eritoten seudulta jo kadonneeksi luultujen ilvesten liikkeitä. Vähitellen Hannun ja seudun ilvesten välille syntyy epätavanomainen suhde, josta Hannu löytää elämälleen uuden tarkoituksen. Hän oppii tuntemaan eri ilvesyksilöt ja elää mukana näiden iloissa ja suruissa, juuri koskaan kohtaamatta kuonotusten. Tuuli Kuittisen nerokkaasti leikkaama eritasoisten riistakameroiden anti avaa katsojalle kiehtovan maailman, josta ihmisten on mahdotonta päästä suoraan osalliseksi. Siksi ihmisen lieneekin niin helppo kylvää sinne tuhoa.

Palkitun virolaisen nu-folk-yhtye Puuluupin säestämä vaikuttava tarina erilaisesta kissaihmisestä on ihastuttanut myös arvostetuilla kansainvälisillä dokumenttifestivaaleilla, kuten Tanskan CPH:DOX:ssa ja Kanadan Hot Docsissa.

Liina Härkönen