IN THE CITY OF SYLVIA

Ohjaaja: José Luis Guerín

Maa: Ranska, Espanja

Vuosi: 2007

Kesto: 1.24

Kielet: ranska, espanja / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Dans la ville de Sylvia

Kategoria: ,

Ensimmäinen puoli tuntia istutaan kahvilassa. Ilmeettömät kasvot ja nimetön väkijoukko viettää kesäistä iltapäivää omissa ajatuksissaan kuin Edward Hopperin maalausten hahmot. Komea nuori mies (Xavier Lafitte) istuu terassilla tarkkailemassa ihmisiä ja luonnostelemassa heitä muistivihkoonsa. Hän piirtää vain ääriviivat, mutta näkee pintaa syvemmälle. Hän kokee erään naisen (Pilar López de Ayala) niin kiehtovan vastustamattomana, että hänen on pakko selvittää, kuka tämä on.

Kuvasto, joka saattaisi tusinaleffassa olla vain leikkauskohtien välistä täytettä, nousee arvoon arvaamattomaan. Guerínin kiireetön kamera ja utelias katse kutsuvat meitä osallistumaan tarkkailuun ja tekemään mikrokosmisia huomioita terassilla aikaansa viettävistä ihmisistä. Oiva peli myös Suomen terassikesän kiireettömiin iltoihin.

José Luis Guerínin tunnetuin teos on kuitenkin varsin kaukana keskikaljakulttuurista. Elokuva henkii eurooppalaista sivistystä ja vilisee taideviittauksia. Miehen pinttymä mysteerisen naisen löytämiseen muistuttaa Marcel Proustin kertojaa kirjassa Kadonnutta aikaa etsimässä ja eräässä baarikohtauksessa Guerín taas loihtii ilmiömäisesti eloon Edouard Manetin kuuluisan maalauksen Un bar aux Folies Bergère. Unenomainen, ainutlaatuinen ja ajaton kokemus! (OK)