INGMAR BERGMANIN MUISTO

Ohjaaja: Jörn Donner

Maa: Suomi

Vuosi: 2018

Kesto: 0.57

Kielet: ruotsi / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Minnet av Ingmar Bergman

Kategoria: , ,

Ingmar Bergman kuuluu Andrei Tarkovskin ja Akira Kurosawan ohella niihin elokuvaohjaajiin, joiden merkittävin ansio ei ole teknisessä taidossa vaan siinä, että he yksinkertaisesti ymmärsivät elämästä meitä muita enemmän. Bergman on henkilönä yleisölleen pitkälti mysteeri, ja siksi hänen satavuotisjuhlansa motivoimat dokumentit täyttävät huutavan tarpeen.

Bergmanin tunnetuin suomalainen ystävä Jörn Donner on aiemminkin tehnyt kuvaa ja tekstiä suurohjaajan vaiheista. Uunituore Ingmar Bergmanin muisto (2018) onkin rakennettu pääasiassa arkistomateriaalista, joka Donnerilta on aiemmin jäänyt julkaisematta. Vanhoja leikkeitä täydentävät Donnerin juonnot, joita on kuvattu Ruotsin merkittävissä Bergman-kohteissa kuten Filmstadenissa ja Fårön saarella.

Omana elokuvateoksenaan tämä tiivis paketti ei yritä jäädä historiankirjoihin. Se on kotikutoinen ja pelkistetty. Dokumentti on lähinnä Donnerin lahja tiedonnälkäisille Bergman-faneille. Orionissa järjestetyssä ennakkonäytöksessä 15. toukokuuta Donner pohti ääneen, tekisikö jonain päivänä yleisölle tempun digitoimalla ja julkaisemalla kaikki kymmenen tuntia kuvaamaansa Bergman-materiaalia yhtenä puuduttavana näytöksenä. Toivoa sopii, että jonain päivänä Sodankylän yössä päästän tämä uhattu kepponen kokemaan. Sitä odotellessa lääkkeenä toimi Ingmar Bergmanin muisto. (VM)