INTOHIMON LAKI

Ohjaaja: Pedro Almodóvar

Maa: Espanja

Vuosi: 1987

Kesto: 1.42

Kielet: espanja / tekstitys suomeksi ja ruotsiksi

Alkup. nimi: La ley del deseo

Kategoria: ,

Sodankylän yöhön oman riemunsa tuova ”euro-ohjaajien varhaiskomedioiden” valikoimamme ei ole ryppyotsaisen pedantisti koottu, joten saattaa herätä kysymys, edustaako Pedro Almodóvarin ”uransa ja elämänsä” avainelokuvana pitämä Intohimon laki varsinaisesti komediaa? Mitäpä siitä, trillerimäinen melodraama puhkeaa joka tapauksessa farssiksi. Tai päinvastoin…

Almodóvarin 1980-luvun elokuvien (ynnä Volverin, 2006) tähti Carmen Maura nousi homoikoniksi esittäessään loistavasti Tinaa, transseksuaalia entistä miestä. Homopornoleffojen pinnallinen ohjaaja Pablo (Eusebio Poncela) ja hänen kuumaverinen ihailijansa Antonio (Antonio Banderasin huikeita läpimurtorooleja) joutuvat hekin Madridin helteisen kiihkeässä yössä rakkauden ja seksin verkkoon. Näiden kuilun partaalla elävien ihmisten tunteissa mikään ei tunnu varmalta, omasta identiteetistä puhumattakaan.

Almodóvarin kyky tyylikkääseen, hauskaan ja tunteellisen ilmaisuun hehkuu. Musiikkijaksot ovat taas upeita (mm. Jacques Brelin “Jos nyt menet pois” ja “Hopeinen kuu”). Monet pitävät Intohimon lakia jopa ohjaajan alku-uran parhaana, kypsimpänä saavutuksena. Siitä huolimatta se saatiin Suomessa levitykseen vasta 1997 ja tv-esityksiäkin tällä aikaansa edellä olleella homoseksuaalitarinalla on ollut vain yksi, 21 vuotta sitten. (TM)