INU-OH

Ohjaaja: Masaaki Yuasa

Maa: Japani, Kiina

Vuosi: 2021

Kesto: 1.38

Kielet: japani / tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: Inu-ô

Kategoria: , , ,

Mitä tapahtuu menneisyydessä hiljennetyille äänille? Kuiskivatko ne keskuudessamme, odottaen kuulluksi tulemista? Tähän perustuu Masaaki Yuasan uusi elokuva, suurenmoinen rock-ooppera, jollaista ei ole nähty sitten 1970-luvun. Sama energia, kokeellisuus ja kriittisyys ovat läsnä – Inu-oh vielä väräjää kirkkaissa väreissä ja tempoo muuttuvassa liikkeessä. Mennyt ja nykyisyys sekoittuvat vapaan esteettisen mielikuvituksen keinoin, kun elokuva haastaa vallan, auktoriteetin ja perinteen narratiiveja rajoja rikkovan rockin tahtiin.

Inu-oh sijoittuu 1300-luvun Japaniin, jolloin Heike monogatari kirjattiin talteen suullisesta perinteestä. Kaksi haavoittunutta poikaa, kirottu Inu-oh (äänenä upea muusikko Avu-chan) ja sokea Tomona, kohtaavat opiskellessaan sarugakua (Nō-teatterin varhainen muoto). Pian he kehittävät oman kapinallisen glam rock -tyylin ja niittävät mainetta kertoessaan uusia tarinoita kukistetun Taira-klaanin kadonneista sieluista. Niin suosittuja tulee heidän mukaansatempaavista esityksistään, että vallanhimoinen Shogun alkaa juonia heidän tuhoamistaan.

Moniulotteinen ja kunnianhimoinen Inu-oh jatkaa Yuasan omintakeista linjaa. Se kajauttaa ilmoille senpäiväiset säkeet rakkaudesta, tuskasta ja vapaudesta ikuisessa taistelussa tyranniaa vastaan, että on aivan pakko moshata mukana. (Jennifer Barker)