INVOLUNTARY

Ohjaaja: Ruben Östlund

Maa: Ruotsi

Vuosi: 2008

Kesto: 1.38

Kielet: ruotsi / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: De ofrivilliga

Kategoria: ,

Ruben Östlundin Cannesissa Un certain regard -sarjassa kilpaillut Muiden mukana on erinomainen, palapelimäinen kurkistus Svea-mamman kellohameen alle ja helmo­jen varjoihin. Eri-ikäiset ihmiset kännäilevistä teineistä linja-auton sisäavaruuteen lukittuihin seuramatkalaisiin ja sukujuhlien limbossa kärvistelevästä epäotoksesta kohti keski-ikää suunnistavan miesryhmän remuporukoihin asettuvat Östlundin täsmällises­ti rajatuissa kuvissa siihen arjen kehykseen, jossa pienet ja miltei merkityksettömät asiat laajenevat sekunnin sykäyksessä kokonais­valtaisen kriisin mittoihin.

Tietty jästipäisyys on näille keskenään erilaisissa elämäntilanteissa seilaaville ih­misille lähes elinehto ja ohjaaja virittelee monenlaisista kiusallisista hetkistä miltei sinfonisen kudoksen. Samalla kyse on myös moraalisista valinnoista: naisopettaja kokee kollegansa kohdelleen ongelmaoppilasta kaltoin ja joutuu opettajanhuoneessa myk­käkoulun ja syrjinnän kohteeksi; bussikus­ki ei suostu jatkamaan ryhmämatkaa, ennen kuin joku tunnustaa hajottaneensa auton vessan verhotangon.

Sattuma korjaa satoa hauskasti ja kivuliaasti. Kesäyön hymyilys­sä Ruotsin lippukin löytää aivan uudenlaisen jalustan ja tuo riemastuttava kohtaus antaa vi­vahteissaan mainion indikaation myös siitä, mitä Luis Buñuel olisi saattanut tehdä, mi­käli olisi työskennellyt pohjoismaissa 2000-luvulla. (LT)