ISOÄITINI

Ohjaaja: Kote Mikaberidze

Maa: Neuvosto-Gruusia (nyk. Georgia)

Vuosi: 1929

Kesto: 1.01

Kielet: mykkä / välitekstit suomeksi ja englanniksi

Alkup. nimi: Chemi bebia

Kategoria: , ,

Georgialaisen elokuvan vaiheista emme tiedä ainakaan liikaa, vaikka joku saattaakin muistaa Sodankylässä 1989 vierailleen tumman komedian mestari Otar Ioselianin. Lauantain mykkäelokuvaksi löytynyt Isoäitini (Neuvosto-Gruusia, nyk. Georgia 1929) on ainutlaatuinen, villiintynyt helmi ja riemupommi – ja nimenomaan ”löytö”, koska teos ennätti olla Neuvostoliitossa hyllytettynä lähes puoli vuosisataa…

Urallaan alle kymmenen elokuvaa tehneen Kote Mikaberidzen (1896–1973) esikoisohjaus ajoi näyttelijänä, maalarina ja animaattorinakin toimineen taiteilijan välittömiin ongelmiin viranomaisten kanssa ja viimeinen naula arkkuun oli 1957 saatu kahden vuoden vankilatuomio, jonka syiksi mainittiin Neuvostoliiton vastaiset ja elokuva-alan hallintoa herjaavat lausunnot. Saman kitkan seurauksena monet myöhemmät suunnitelmat jäivät toteutumatta, mutta maine on kokenut renessanssin ja 2018 Mikaberidzestä ilmestyi englanniksi yli 500-sivuinen tietoteos.

Isoäitini on tapaus sinänsä. Laajan ja mieleen jäävän hahmokavalkadin kattava perusasetelma etenee jokseenkin niin, että johtoasemassa ollut mies saa potkut mukavasta työpaikastaan ja alkaa etsiä itselleen ”isoäitiä”, toisin sanoen vaikutusvaltaista byrokraattista patruunaa. Suosituskirjeet kiertävät järjestelmän rakenteissa ja kaikki päättyy kaaokseen, sorrettujen osittaiseen nousuun ja velttojen hallintoviranomaisten kuolemaa vaativaan seinäkirjoitukseen.

Työväenluokan vallankumouksellisten sankareiden edesottamukset esitetään kuitenkin niin absurdissa valossa, ettei elokuvan poliittinen sanoma käynyt tarkastusraatien mielestä riittävän selväksi. Mikaberidzen visio on ainutlaatuinen yhdistelmä Gogolin Päällysviittaa (1842) ja tulevaisuudessa häämöttävää Wilderin Poikamiesboksia (1960), Vertovin ja Eisensteinin orgastisen energisiä montaasimyräköitä, hullaannuttavan eksentristä avantgarde-satiiria, sarjakuva-animaatiota, Charleston-välikkeitä ja surrealistisen mustaa huumoria. Omalla kielekkeellään kuilun partaalla heiluva yltiökokeellinen elokuva hyödyntää kaikki mahdolliset kamera- ja leikkaustemput eikä toimisto- ja työpaikkakulttuurin käsittelystä puutu shokkiarvoja. Eloon heräävä, ahteri paljaana liikehtivä patsas saa seurakseen tupakantumppeja ja syljeskelyä. Byrokratian joutuessa slapstickin myrskynsilmään lopputuloksena on Kafkaa kermakakulla ja kakkosnelosella…

Festivaalin huipentavassa lauantainäytöksessä Mikaberidzen tuntematonta mestariteosta säestää vanha ystävämme, Cleaning Women -yhtye, jonka ainutlaatuinen äänimaailma luo taatusti vimmaisia paralleeleja jo itsessään syvästi musikaaliseen, visuaalisesti ärhäkkään näkyyn.

Lauri Timonen

 

Säestäjät:

CLEANING WOMEN

Risto Puurunen
Timo Kinnunen
Tero Vänttinen