IT MUST SCHWING – THE BLUE NOTE STORY

Ohjaaja: Eric Friedler

Maa: Saksa

Vuosi: 2018

Kesto: 1.55

Kielet: englanti, saksa / ei tekstitystä

Alkup. nimi: It Must Be Schwing – The Blue Note Story

Kategoria: ,

Miles Davis, John Coltrane, Thelonius Monk, Herbie Hancock, Wayne Shorter – he(kin) kaikki ovat levyttäneet Blue Notelle. Vuonna 2018 maineikkaan jazz-yhtiön vaiheista tuli vihdoin ensi-iltaan kaksikin elokuvaa, joista esitämme arvostetun australialaissyntyisen, mutta Saksassa työskentelevän Erich Friedlerin kauniin ja viihdyttävän ohjaustyön.

Animaatiojaksoilla onnistuneesti elävöitetty Blue Note -historiikki on ennen kaikkea kahden saksanjuutalaisen jazz-fanin tarina. Alfred Lion ja Francis Wolff innostuivat teini-ikäisinä jazzista Berliinissä. Natseja Amerikkaan paettuaan (Wolff viimeisellä laivalla) he ryhtyivät New Yorkissa idealistisiksi tuottajiksi ja Blue Note -yhtiö nousi kengännauhabudjetilla bebopin ynnä ennen kaikkea hard-bopin takuumerkiksi. Lion oli ekstrovertti naistenmies, mutta levykansien ultratyylikkäistä valokuvista vastannut Wolff vuorostaan niin introvertti, että Lion tapasi tämän tummaihoisen vaimon vasta yhtiökumppanin haudalla.

Wolff ja Lion olivat oikeudenmukaisia ja maksoivat muusikoilleen kunnolla – myös harjoituksista – eikä elokuva unohda myöskään yhteiskunnallisia ulottuvuuksia. Hitleriä paennut kaksikko kohteli afroamerikkalaisia suojattejaan luonnostaan kunnioittavasti, kuin perheenjäseninä, ja mikä tärkeintä, musiikki ”schwingaa”! (TM)