JOULUMAA

Ohjaaja: Inari Niemi

Maa: Suomi

Vuosi: 2017

Kesto: 1.32

Kielet: suomi / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Joulumaa

Kategoria: , ,

Joulumaahan on se lopullisen harmonian kotiseutu, jossa ihmiset löytävät todellisen itsensä, tietenkin kerran vuodessa, mistä Katri Helena niin kauniisti laulaa. Jokaisella se on sydämessään.

Inari Niemellä (elokuvaohjaajasuvun perillinen) on sellainen ironian taju, että hän on uskaltanut nimetä elokuvansa tällä ikiaikaisen harmonian tyyssijan symbolilla. Siitähän tämä elokuva kertoo vain ajoittain. Miehensä lähtöä nuoremman perään sureva viisikymppinen Helena ei uskalla viettää yksinäistä joulua, vaan lähtee rempseän ystävättärensä Ullin kanssa maatilaansa juhlia varten vuokraavan vieraan perheen luo joulun viettoon. Isäntäväki paljastuu kaupunkilaisammateistaan luopuneeksi, vihertävää elämäntapaa noudattavaksi yksilapsiseksi pariskunnaksi.

Kaikilla elokuvan henkilöillä on etsikkoaikansa. Emäntä Unnan pitäisi hoitaa akateeminen uransa loppuun, mutta talon ylläpito vie kaiken ajan, ja mies Tuure uhoaa vihreän elämäntavan erinomaisuutta.

Löytävätkö elokuvan henkilöt lopullisen onnensa – siihen elokuva ei onnekseen uskalla vastata –, mutta mahdollisesti ainakin pienen rauhan sydämeensä. Se on kai sitten se joulumaa. (VpM)