JUMALAN KAUPUNKI

Ohjaaja: Fernando Meirelles, Kátia Lund

Maa: Brasilia, Ranska

Vuosi: 2002

Kesto: 2.15

Kielet: portugali / tekstitys suomeksi ja ruotsiksi

Alkup. nimi: Cidade de Deus

Kategoria: ,

Vuosien saatossa on todistettu, että myös Cannes tekee karmivia virheitä. Vuonna 2002 virallisen pääkilpailun ulkopuolella nähtiin hauska, järisyttävä ja tuleva hittielokuva, joka olisi varmasti ansainnut paikkansa kilpasarjassa – brasilialainen Jumalan kaupunki.

Nimen lähteenä toimiva Cidade de Deus on hökkelikylä, joka sai alkunsa köyhänä naapurustona 60-luvulla ja kasvoi 1980-luvulla yhdeksi Rio de Janeiron vaarallisimmista alueista. Oppaana tässä Danten infernoa helvetillisemmässä alamaailmassa toimii Buscapé/Rocket (Alexandre Rodrigues). Tarkkailija, joka haaveilee kuvajournalistin urasta ja paosta, jossa kukaan ei ole vielä onnistunut.

Favelassa pienetkin rikokset eskaloituvat verisodiksi ja hengestä pääseminen on helppoa. Väkivallan syklisyys ja loputon kierre saattaa vaikuttaa lohduttomalta, mutta kovien katujen keskellä kukkii myös rakkaus ja elämänilo. Katsojalle rakennetaan monisyinen universumi. Hahmoja esitellään, mutta näihin palataan vasta myöhempänä ajankohtana. Rikollisuuden syklisyys ja kausaliteetti saavat ohjaaja Meirellesin hyppysissä tarvitsemansa käsittelytavan.

Ilmestyessään Meirellesin vauhdikasta, energisellä musiikilla höystettyä ja räväkkää rikossaagaa verrattiin Tarantinoon ja Scorseseen, eikä suotta. Täydellisyyttä hipovan modernin klassikon mosaiikkimainen kerronta ja rikas hahmogalleria pitävät otteessaan. (OK)