JUOKSUHAUDANTIE

Ohjaaja: Veikko Aaltonen

Maa: Suomi

Vuosi: 2004

Kesto: 1.51

Kielet: suomi / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Juoksuhaudantie

Kategoria: , ,

Suomalaiskansallinen sodanjälkeisen sukupolven miehen unelma oli ilmaista voimaa ja menestystä niillä keinoilla, joita toiset miehet arvostavat – naisista nyt ei niin väliä, vaikka kivahan se olisi, jos muija ei ainakaan jättäisi. Vanhemman sukupolven miehen tärkein mitta on ollut omakotitalo, ja siihen voitiin liittää myös auto, kaasugrilli ja liuta lapsia. Niin, ja vaimo.

Juoksuhaudantien päähenkilö on seuraavaa sukupolvea. Matti Virtanen (Eero Aho) heijastaa muutoksen tuulia ja uusia aikoja. “Kotirintamamies” Matin kokemuspiiriin on kuulunut lapsenhoitoa ja kokkaamistakin. Mutta hän haluaa enemmän, paljon enemmän. Matin maailma järkkyy, kun käy ilmi, ettei vaimo (Tiina Lymi) jaakaan samoja unelmia, ja Matti möhlii raskaasti. Ovatko kaikki ponnistelut olleet turhia? Vai auttaako sisu ahdingossa?

Elokuva perustuu Kari Hotakaisen vuonna 2002 Finlandia-palkittuun romaaniin ja aivan oikea Juoksuhaudantie on innoittanut kirjailijaa hänen kotikulmillaan, Pohjois-Helsingin Maununnevalla, jossa se kiemurrellen halkoo suloista puutalolähiötä. Tuon syrjäisen kyläpahasen supisuomalaiseen arkeen ovat kuuluneet pariskuntien yhteensopivat tuulipuvut ja lasten trampoliinit. Lauantai-iltojen huveja ovat olleet saunassa käynti perheen kesken ja lottoarvonnan seuraaminen.

Juoksuhaudantie on Matti Virtasen ikioma Xanadu, paikka jossa unelmat käyvät toteen. (IS)