JUST LIKE OUR PARENTS

Ohjaaja: Laís Bodanzky

Maa: Brasilia

Vuosi: 2017

Kesto: 1.42

Kielet: portugali / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Como Nossos Pais

Kategoria:

On ilo esitellä Laís Bodanzky pohjoisen yleisölle. Brasilian arvostettuihin nykyohjaajiin lukeutuvan, mutta kenties kansainvälisellä kentällä maamiestensä varjoon jääneen Bodanzkyn neljäs pitkä elokuva on myös loistava seuraaja viime vuonna esitetylle Kleber Mendonça Filhon brassielokuvalle Aquarius. Tarjolla on jälleen vahvaa kerrontaa ja älykäs moderni elokuva, joka onnistuu kuvaamaan äitiyden, uran ja avioliiton ristiaallokon vailla dramaattisia ylilyöntejä.

Kesken perhelounaan Rosan äiti pamauttaa pöytään totuuden tyttärensä biologisesta isästä. Tyrmistys sekoittuu epäuskoon ja hiljalleen perhesiteiden uudelleen tarkastelu ajaa Rosan pohtimaan elämänsä tilaa neljänkymmenen vuoden kynnyksellä. Tarinaa kerrotaan pienin elein; kohtaaminen isän kanssa herättää tukahdetun kunnianhimon ja äidin elämän värittämät paljastukset saavat avioliiton näyttäytymään uudessa valossa.

Viehättävän Maria Ribeiron tulkitsema Rosa on aito ja samaistuttava rooli tässä hetkessä. Mutta kuinka lähellä Henrik Ibsenin näytelmiä ja Simone de Beauvoirin tekstejä naisen asema onkaan nykypäivää? Bodanzkyn ja tämän puolison Luiz Bolognesin yhteinen käsikirjoitus peilaa hienovaraisesti Rosan matkan vuosisatojen klassisiin teksteihin. (MM)

 

LAÍS BODANZKY (s. 1969), veteraaniohjaaja Jorge Bodanzkyn tytär, palkittiin jo varhaisista videotöistään sekä ensimmäisestä lyhytelokuvastaan Red Card (Cartão Vermelho, 1994) kotimaassaan moninkertaisesti. Kansainvälisellä kentällä Bodanzky tunnetaan erityisesti vahvasta esikoisteoksesta Brainstorm (Bicho de Sete cabecas, 2001), joka kuvaa nuoren miehen helvettiä mielisairaalassa sekä teinikuvauksesta The Best Things in the Word (As Melhores Coisas do Mundo, 2010). Ohjaustöiden ohella Bodanzky on tehnyt myös merkittävää työtä laajemmin kotimaansa elokuvakentällä. Vuodesta 1996 lähtien Bodanzky on kehittänyt yhdessä puolisonsa Luiz Bolognesin kanssa Cine Mambembe-projektia, jonka päämääränä on edistää ympärivuotista esitystoimintaa paikkakunnilla joissa asukkailla ei ole varaa saati pääsyä elokuvateattereihin. Vuodesta 2005 asti Bodanzkyn elokuvateatteriauto on kiertänyt aktiivisesti Brasilian maakunnissa.