KANDAHAR – AURINKO KUUN TAKANA

Ohjaaja: Mohsen Makhmalbaf

Maa: Iran, Ranska

Vuosi: 2001

Kesto: 1.25

Kielet: persia, englanti, paštu, puola / tekstitys suomeksi ja ruotsiksi

Alkup. nimi: Safar e Ghandehar

Kategoria: ,

Mohsen Makhmalbafin ensimmäinen osin ulkomailla ohjaama teos Kandahar – aurinko kuun takana on iranilaisten afganistanilaisista kertovista tai Afganistanissa filmaamista lukuisista elokuvista maailmalla tunnetuin. Vaikka Iranin itäisen naapurimaan kolmenkymmenen vuoden sisällissotien ja muiden levottomuuksien pahin aika alkaa olla elokuvassa jo takana, tarjoaa se kauhun ja pelon maisemista jännittävän vision.

Makhmalbafin sepitettä ja varmaan yhäti ajankohtaista dokumentaarisuutta yhdistelevän elokuvan erityisessä polttopisteessä on naisen asema, niin kasvoista vain silmät paljastavan burkan sisä- kuin ulkopuoleltakin. Kanadaan emigroitunut afgaanitoimittaja Nafas saa nuoremmalta siskoltaan kirjeen, jossa tämä varoittaa tekevänsä itsemurhan ennustetun auringonpimennyksen aikana, ja lähtee Iranin kautta talibanien pääkaupunkinaan pitämään Kandahariin Etelä-Afganistaniin. Matkalla halki sodan raunioittaman maan palaavien pakolaisten kanssa hän törmää fundamentalistien hirmutekojen seurauksiin.

Naisten asusteiden runollinen kauneus lomittuu surrealistisiin näkyihin, joissa lääkäri joutuu tutkimaan naispotilasta pienestä reiästä, lapsi tulkkinaan – tai tekojalkoja saattaa pudota laskuvarjoilla kuin sienisateena. (TM)