KAUAS PILVET KARKAAVAT

Ohjaaja: Aki Kaurismäki

Maa: Suomi

Vuosi: 1996

Kesto: 1.37

Kielet: suomi / tekstitys suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi

Alkup. nimi: Kauas pilvet karkaavat

Kategoria: , ,

Yhteistyössä YLE AREENA, KATSO ELOKUVA

Aki Kaurismäen työläistrilogian sinistä hämyä huokuvassa avauksessa hovimestari Ilona ja raitiovaununkuljettaja Lauri jäävät työttömiksi, eriytyvät etäälle arjen turvallisessa kulusta ja vakituisesta toimeentulosta, mutta rakentavat monenkirjavan ystäväjoukkonsa tuella tulevaisuutensa uudelleen. Pienin keinoin ja sattumin (korttipakka, kossupullo) kerrottu suuri tarina todentaa yhteiskuntajärjestyksen sudenkuopat ja kohdistaa luottamuksensa yksilöiden väliseen huolenpitoon, vastuuseen ja toimeliaisuuteen.

Tyylillisesti ohjaaja liikkuu capralaisen eetoksen ja Vittorio De Sican maagisen (neo)realismin välimaastossa (vrt. Milanon ihme), mutta korvaa aiheelle tyypilliset hollywoodilaiset paatokselliset kohotukset nasevalla niukismilla ja Keaton-kasvoisella hiljaisella huumorilla. Solidaarisuus nousee katuojasta jaloilleen, deekikselle tilapäisesti vajonneet toverit rehabilitoidaan melvilleläisesti takaisin ammattiylpeyden äärelle, ja vastoinkäymiset näyttäytyvät ennen pitkää uutena alkuna.

Suvereenin näyttelijätyön ja sielukkaiden musiikkivalintojen merkitsemä ajaton ajankuva on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisen elokuvan klassikkona ja tangeeraa täsmällisesti myös vuoden 2020 mullistuksiin, joiden seurauksena sekä ravintolatyöntekijät että julkisen liikenteen toimijat joutuivat poikkeuksellisen ahtaalle. Illuusioista riisuttu toivorikas loppukohtaus kuuluu tekijänsä kauneimpiin. (LT)