KELTAINEN SUKELLUSVENE

Ohjaaja: George Dunning

Maa: Iso-Britannia, Yhdysvallat

Vuosi: 1968

Kesto: 1.30

Kielet: englanti / karaoketekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Yellow Submarine

Kategoria: , ,

Ei The Beatles hippiaatetta tai psykedeliaa tietenkään keksinyt, mutta yhtyeelle ominaisella kulttuurihistoriallisella vääntömomentilla se teki aatteesta valtavirtaa. Beatlesien jäljiltä hippeys oli must. Yhtyeen uralla käännekohta oli Revolver-albumi (1966) ja kehityksen viimeisteli Sgt. Pepper (1967).

Elokuvaksi tämän länsimaisen kulttuurin murroskohdan taltioi kanadalainen George Dunning (1920–1979), joka oli hionut animaattorintaitojaan jo alan pioneereihin kuuluvan Norman McLarenin kanssa. Vuonna 1968 valmistunut piirroselokuva Keltainen sukellusvene yhdistelee alansa parhaita surrealistisia perinteitä, brittiläisen lastenkirjallisuuden absurdismia ja USA:n länsirannikon psykedeliaa. Sen lähes puuroutuvan runsas värimaailma on osa aikansa kuvataiteen historiaa. Beatlet esiintyvät piirroshahmoina, mutta ehtivät lainaamaan autenttiset äänensä vain elokuvan loppukohtaukseen.

Keltainen jäänsärkijä sukelsi kohti kuusikymmenluvun loppua: tämän värikkäämmäksi ja houreisemmaksi ei voinut enää tulla. Joku kuuli jo jossain sanat: ”sen pituinen se”. Elokuvassa tämän hippiaatteen dialektisen kumoamisen suorittivat sitten Sergei Jutkevitsh ja Anatoli Karanovitsh teoksensa Majakovski nauraa (NL, 1973) animaatiojaksoissa. Mutta se on vähintäänkin toinen tarina.

Jos ilmassa on koskaan ollut sadun hehkua, niin nyt. (VMH)