KENEN JOUKOISSA SEISOT

Ohjaaja: Jouko Aaltonen

Maa: Suomi

Vuosi: 2006

Kesto: 1.20

Kielet: suomi / karaoketekstitys suomeksi

Alkup. nimi: Kenen joukoissa seisot

Kategoria: , , ,

Voivatko 1960-luvun solidaarisuusaatteen ja protestien ajan hengen kultaamat poliittiset agitaatiolaulut toimia, jos niistä poistaa 1960-luvun ja siirtää ne nykyaikaan, jossa vallitseva poliittinen ilmapiiri aggressiivisesti kannattaa taloudellisen kilpailun lisäämistä kutistaen solidaarisuuden idean vain harhaiseksi muistoksi, jota vaalivat Stalinin vainoilta katseensa kääntäneet ikinuoret?

Kyllä, laulut toimivat loistavasti! Kun alkutekstien aikaan Kaisa Korhonen muistuttaa, “Hei ystäväni, ei synny rakkaus maailmaan, odottaessasi taivaan armoa, vallanpitäjien sääliä”, laulun voi kuvitella jopa liberaaliksi kannanotoksi.

Ja mikä auttaakaan pohtimaan tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden olemusta paremmin kuin se, että pääsee itse mukaan nostamaan tunnelmaa kovaan ääneen.

Koskaan ennen ei Sodankylän elokuvajuhlilla oltu seisty niin pitkässä jonossa karaokenäytökseen, kuin vuonna 2006, kun Kenen joukoissa seisot esitettiin ensimmäisen kerran. Miten lieneekään taiteellinen johtaja Peter von Bagh esitellyt suomenkielisen lauluteoksen kunniavieraille – joita olivat muun muassa Gian Vittorio Baldi ja Jafar Panahi – mutta näilläkin oli ilmiselvästi hauskaa.

“Pitäkööt leijonat makeiskorinsa, puolueettomat humanistit korulauseensa, tätä vääryyttä vastaan ei taistella kukkasin…” Kaikki mukaan! (IS)