KIERTUE

Ohjaaja: Mathieu Amalric

Maa: Ranska, Saksa

Vuosi: 2010

Kesto: 1.51

Kielet: ranska, englanti / tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi

Alkup. nimi: Tournée

Kategoria: , , ,

Mathieu Amalric voitti Cannesin filmijuhlilla Kiertueella parhaan ohjaajan palkinnon. Oman elokuvansa pääosassa (viiksekäs!) Amalric esittää Joachim Zandia, epäonnistunutta manageria. Hän on saapunut Yhdysvalloista takaisin Pariisiin ja tuottanut mukanaan amerikkalaisen naisten burleskishow’n kiertämään Länsi-Ranskan satamakaupunkeja.

Asiaankuuluvan sirpalemaisessa tie-elokuvassa rehevät naistähdet – ynnä yksi miespuolinen hyppykeppistrippari – hallitsevat lavoja ja nuhjuisia takahuoneita. Manageri taas kohtaa uudelleen lapsensa ja vanhat kumppaninsa. Vieraantuneisuuden keskellä Zand on kuitenkin vähän sivullinen ja valmis vaikka mihin uhrauksiin niin terveyden kuin kaipaamansa perheen kustannuksella. Taitavana näyttelijänä Amalric hahmottaa erinomaisesti tämän ensin kenties vastenmieliseltä sekoilijalta vaikuttavan tyypin henkilökuvan kehityksen, muuttumisen.

Alan ammattilaiset esittävät maanläheisiä keski-ikäisiä burleskinaisia kaikessa särmikkyydessään. Elokuvan lähtökohtana on toiminut pariisilaisen 1900-luvun alkupuolen tähden Coletten muistelmateos. Näyttelijäkeskeisen, improvisointipainotteisen ohjauksen mestarin John Cassavetesin elokuvat ovat lisäksi inspiroineet Amalricia hahmottamaan satiirisen huumorin sävyttämän kiertueen esteitä ja vaikeuksia bisneksen ottaessa katkeransuloisesti mittaa kabareetaiteilijoiden itsenäisyydestä ja vapaudesta. (Timo Malmi)