KIKKA!

Ohjaaja: Anna Paavilainen

Maa: Suomi

Vuosi: 2022

Kesto: 115 min

Kielet: suomi / tekstitetty englanniksi

Kategoria: , , ,

Kikkana tunnettu Kirsi Sirén eli lyhyen, päihteiden sävyttämän elämän ja kuoli sairaskohtaukseen 2005 vain 41-vuotiaana. Juha ja Ilkka Vainion riimittelemistä vihjailevista lauluista ja räväkästä imagostaan muistetun, Suomen myyneimpiin naisartisteihin lukeutuvan Kikan uran huippuhetket sijoittuivat 1990–luvun alkupuolelle. Anna Paavilaisen aiheesta ohjaama, osin fiktiivinen elokuva on eräänlainen aikansa kuva paitsi ulkoiselta myös sisemmältä olemukseltaan.

Feministinen filmi esittää lama-Suomen maana, jossa miehen oletetaan etenevän älyllä, naisen ulkonäöllä: väite ei tuolloisten musiikkilehtien artikkeleita selailleesta vaikuta kovin kaukaa haetulta. Tähteyden huuma kääntyy tragediaksi yhteiskunnallisten asenteiden ja paineiden myötävaikuttaessa laulajan hitaaseen henkiseen ja fyysiseen luhistumiseen.

Kikka! on kaunistelematon kuvaus viihdebisneksen varjopuolista ja siitä, etteivät mitkään juhlat jatku ikuisesti. Synkkyyttä kompensoivat Sara Mellerin energinen suoritus nimikkoroolissa sekä ääniraidalla lukuisina raikuvat Kikan hitit.

Joonatan Nikkinen