KINGS AND QUEEN

Ohjaaja: Arnaud Desplechin

Maa: Ranska

Vuosi: 2004

Kesto: 2.30

Kielet: ranska, englanti, saksa / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Rois et reine

Kategoria: ,

Arnaud Desplechinin raikkaan herkässä melodraamassa valloittava Emmanuelle Devos näyttelee Noraa, ”kuningatarta” jonka ympärillä pyörii epäonnekkaita miehiä, ”kuninkaita”. Kuningatar hallitsee: vaikka Nora tuntee syyllisyyttä, hän osaa järjestää asiansa itsekkäästi parhain päin. Lopulta hän saattaa löytää rauhan, seistä tukevasti maan päällä.

Noran taiteellisesti lahjakkaat miehet ovat sortuvampaa tyyppiä, erityisesti säveltäjä Ismael (Mathieu Amalric), joka vastaa rinnakkaisjaksojen tragikomedian koomisimmasta puolesta. Hän on joutunut vahingossa mielisairaalaan psykiatri Vasset’n (Catherine Deneuve) hoitoon. Ensimmäinen aviomies – runoilija – koki nopeasti karun kohtalon ja Noran liiankin rakastava isä – tunnustettu kirjailija – on puolestaan viimeisillään syövän kourissa. Poikia Noralla on molemmista avioliitoista, ja nyt uutena avioehdokkaana rikas bisnesmies.

Välillä liikutaan unissa ja kuvitelmissa, usein kuoleman merkitsemänä. Spontaanin ilmava Kings and Queen sai aikoinaan Ranskassa lisämaustetta siitä, että ohjaajan ex-tyttöystävä, näyttelijä Marianne Denicourt löysi Noran hahmosta niin paljon tuttua, että kirjoitti paljastusromaanin suhteestaan ohjaajaan nimeltä ”Arnold Duplancher” ja nosti vielä oikeusjutunkin – turhaan. (TM)