KOLME MUISTOA NUORUUDESTANI

Ohjaaja: Arnaud Desplechin

Maa: Ranska

Vuosi: 2015

Kesto: 2.03

Kielet: ranska, venäjä, heprea / tekstitys suomeksi

Alkup. nimi: Trois souvenirs de ma jeunesse

Kategoria:

Desplechin ei piittaa elokuvansa muodosta. Siksi hän on muodon mestari. Hän ymmärtää säveltäjä Eric Satieta, jota moitittiin muodon puutteesta. Moitteesta äimistyneenä säveltäjä antoi seuraavan sävellyksensä nimeksi Kolme päärynänmuotoista kappaletta. Jotain tämäntapaista voisi Deplechinkin tehdä. Hän ei tee, mutta julistaa elokuvansa nimellä olevansa lähes yhtä sen päähenkilön, Mathieu Amalricin esittämän Paul Dédaluksen kanssa.

Ensimmäisessä jaksossa Paul ei enää harhaile. Hän on saanut viran ulkoministeriöstä. On vain pieni passiongelma. Australiasta on löydetty passi, jossa on täsmälleen samat identifikaatiotunnukset kuin hänen passissaan, aina nimeä myöten. Ainoa helpotus on, että passin haltija on kuollut.

Seuraavassa jaksossa siirrytään Paulin kouluvuosiin, luokkaretkeen Minskiin, Neuvostoliittoon. Pienen maanalaisen seikkailun seurauksensa hän antaa passinsa pois salaisiin tarkoituksiin. Juuri ja juuri hän välttää pidätyksen.

Kolmas jakso muodostaa elokuvan pääosan. Nyt hän on opiskelija ja yhtä vailla päämäärää kuin ennenkin. Edelleenkään hän ei tiedä mitä todella haluaa, mutta professori antaa hänelle uskoa kansainväliseen arkeologiaan. Vanha mustaihoinen, mörisevällä äänellä puhuva nainen on löytö elokuvan henkilögalleriassa. Samalla Paul yrittää pitää yllä suhdetta Estheriin, mutta joutuu mustasukkaisuuden piinaan, kun hänen kaverinsa kosiskelee naista, eikä edes aivan turhaan.

Elokuva on täsmentävä versio ensimmäisen osan Paul Dédalus -tarinaan. Se ei ehkä anna uutta tietoa, mutta valaisee uudella näkökulmalla. (VpM)