KOSKETUKSISSA

Ohjaaja: Ildikó Enyedi

Maa: Unkari

Vuosi: 2017

Kesto: 1.56

Kielet: unkari / tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi

Alkup. nimi: Testről és lélekről

Kategoria: , ,

Kosketuksissa kertoo kahdesta toisilleen tuntemattomasta ihmisestä, jotka näkevät samoja unia. Endre (Géza Morcsányi) johtaa teurastamoa, johon saapuu uusi laaduntarkastaja Maria (Alexandra Borbély). Autismin kirjolla oleva Maria ei sovi ympäristöönsä, kun taas aikaisempien ihmissuhteidensa haavoittama Endre pidättäytyy työn ulkopuolisesta sosiaalisesta elämästä. Todellisuudessa Maria ja Endre eivät kenties lähestyisi toisiaan, mutta öisin he kohtaavat saksanhirvinä vailla ihmismaailman rajoituksia.

Kosketuksissa oli unkarilaisen Ildikó Enyedin paluuelokuva miltei kahden vuosikymmenen tauon jälkeen. Elokuva voitti Berliinin elokuvajuhlien pääpalkinnon ja sai parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-ehdokkuudenkin. Enyedin tunnetuin elokuva on saanut osakseen jonkin verran kritiikkiä esimerkiksi naiskuvastaan Suomessakin, mutta suopeamman katsojan voi olla vaikea suuttua sympaattisesta ja vilpittömästä elokuvasta.

Kiehtovassa elokuvassaan Enyedi asettaa vastakkain verisen teurastamon ja lumen valaiseman unimetsän. Päivisin lehmiä tapetaan, mutta öisin hirvet vaeltavat huolettomina. Ihmisten välisten yhteyksien vaikeuksia käsittelevä Kosketuksissa onkin kekseliäs kuvaus myös ihmiskunnan tunnemaailman sokeista pisteistä, hukatuista mahdollisuuksista ja niitä koskevista uusista unista. (Ilpo Hirvonen)