KUN KESÄ ON OHI

Ohjaaja: Olivier Assayas

Maa: Ranska

Vuosi: 1998

Kesto: 1.52

Kielet: ranska / tekstitetty suomeksi

Alkup. nimi: Fin août, début septembre

Kategoria: , , ,

Kun kesä on ohi on Olivier Assayasin ilmavan rauhallisesti etenevä lähikuva 1990-luvun kolme-nelikymppisten pariisilaisten sukupolvesta. Kuoleman varjostama kollektiivipotretti piirtyy kuudessa episodimaisessa jaksossa, kuin romaanin kappaleessa, elokuun lopulta seuraavan vuoden syyskuun alkuun. Miten ystäväpiirin elämä muuttuu, kun yhden sen jäsenen elämä on päättymässä – kun elämän kesä alkaa tosiaan olla ohi?

Assayasin uralla Kun kesä on ohi edustaa Irma Vepin jälkeen perinteisempää ranskalaista ”keskustelufilmiä”, jonka onnistumisen yhtenä takeena on loistava näyttelijäensemble Mathieu Amalricin johdolla. Amalric esittää Gabrielia, kustannustoimittajaa, ja François Cluzet Adrienia, sairastuvaa kirjailijaa. Jeanne Balibar, Virginie Ledoyen, Arsinée Khanjian ja Mia Hansen-Løve tulkitsevat naisia miesten elämässä.

Malilaisen Ali Farka Tourén musiikin säestämä elokuva on yhtä vakava kuin kevyt. Arjen seurannasta kasvaa jotain ajatonta, pysähdyttävää: Denis Lenoirin liikkuvan kameran tallentamat rauhalliset, paisuttelemattomat havainnot muotoutuvat vähitellen rikkaaksi kaleidoskoopiksi ystävysten elämästä kotona, työpaikoilla ja baareissa. Kaikkea ei tarvitse sanoa ja näyttää tässä Assayasin koskettavassa, melankolisessa teoksessa, joka on ihmissuhdekuvausten eliittiä. (Timo Malmi)