KUPLA

Ohjaaja: Aleksi Salmenperä

Maa: Suomi

Vuosi: 2022

Kesto: 103 min

Kielet: suomi / tekstitetty englanniksi

Kategoria: , , ,

Aleksi Salmenperän (Tyhjiö, 2015) Kupla tuo yhden jälkipuberteettivaiheen näkökulman päivänvaloon: millaista on olla nuori tyttö keskellä vanhempien hiipuvaa avioliittoa?

Eveliinan (Stella Leppikorpi) maailma järkkyy, kun hän näkee äitinsä Tupun (Minna Haapkylä) suutelevan toista naista. Eveliina lähtee paikkaamaan vanhempiensa parisuhteen haavoja arvaamatta niiden syvyyttä. Kympin tyttö yrittää puhaltaa energiaa väsyneeseen suhteeseen eläen samaan aikaan kriittistä vaihetta omassa elämässään.

Näennäisesti yksiviivaisesta ja banaalista tarinasta – teemoina muun muassa nuorisoriitit, teinielämä ja ihastuminen – Salmenperä rakentaa monipiippuisen elokuvan, joka on loistavien roolisuoritusten juhlaa. On hämmentävää, kuinka valovoimainen Leppikorpi on sellaisenkin konkarin rinnalla kuin Tommi Korpela.

Leppikorvessa on viiltävän julmaa, dominoivaa uhmaa, mutta myös sisällä jylläävää kaunista epävarmuutta ja herkkyyden kuulasta kaikua. Roolisuoritusta ei ole turhaan verrattu Kati Outisen valkokangasdebyyttiin elokuvassa Täältä tullaan elämä (1980).

Joonas Nykänen