KUUMA KISSA?

Ohjaaja: Erkko Kivikoski

Maa: Suomi

Vuosi: 1968

Kesto: 1.31

Kielet: suomi / tekstitys ruotsiksi

Alkup. nimi: Kuuma kissa?

Kategoria: , ,

Erkko Kivikosken (1936–2005) ura pitkien elokuvien ohjaajana alkoi impressiolla Kesällä kello viisi (1963), joka haisteli uuden aallon vielä leppeitä tuulia. Vähitellen ohjaaja siirtyi käsittelemään yhteiskunnallisten ristiriitojen kärjistymistä – tämä kehitys huipentui elokuvassa Laukaus tehtaalla (1973). Välissä on kymmenen vuoden pituinen kaari, jonka puoliväliin Kuuma kissa? (1968) niin ajallisesti, teknisesti kuin ideologisestikin sijoittuu. Taustalla on Kerttu-Kaarina Suosalmen romaani Neitsyt (1964). Typerä nimi Kuuma kissa? ei tee vähäisintäkään oikeutta elokuvan näkemykselliselle ja tekniselle kirkkaudelle.

Oppikoulun nuoren opettajan (Maarita Mäkelä), kipuilevan nuorukaisen (Eero Melasniemi), pikkukaupungin ahtaan yhteisön ja ahtaudestaan ulos rimpuilevan suomalaisen yhteiskunnan väliset jännitteet kasvavat kuvaukseksi muutoksesta ja muuttumattomuudesta, katkoksesta ja jatkuvuudesta. Teoksen kruunaa pääosaparin fotogeenisuus, joka ilmenee suomalaisessa elokuvassa harvinaisen tuoreella ja välittömällä tavalla. Mies ja nainen – tai tyttö ja poika – ovat paitsi lihaa ja verta, myös tajuntaa ja tietoisuutta.

Ajat muuttuvat. Maailmaan syntyy jokin uusi totuus, muttei koskaan ilman vastakohtaansa. Kuuma kissa? pystyy parhaimpina hetkinään näyttämään tämän ihmeen sen kaikessa traagisuudessa ja lohdullisuudessa. (VMH)