LEONORA ADDIO

Ohjaaja: Paolo Taviani

Maa: Italia

Vuosi: 2022

Kesto: 90 min

Kielet: italia / tekstitetty englanniksi

Kategoria: ,

Paolo (Sodankylässä 2000) ja Vittorio Tavianin huomattavimpiin ohjauksiin lukeutuva Kaaos (1984) pohjautui 1934 Nobel-palkinnon saaneen kirjailijan Luigi Pirandellon novelleihin. Kun Vittorio Taviani kuoli 2018 ja Paolo joutui tekemään yli 90-vuotiaana ensimmäisen kerran elokuvan soolona, löytyi tälle Vittoriolle omistetulle teokselle jälleen lähtökohta Pirandellosta.

Pirandellon kuollessa 1936 hän halusi, ettei järjestetä mitään hautajaisia tai muistojuhlallisuuksia. Leonora addio kertoo tosipohjaisen, hauskan käänteikkään tarinan siitä, kuinka Pirandellon tuhkat viedään vuosia myöhemmin Roomasta kotimaisemiin Sisiliaan. Loppu koostuu Pirandellon jäähyväisnovellin Naula filmatisoinnista, siirtolaisnuorukaisen tekemästä murhasta New Yorkissa.

Hieman dokumenttia fiktiossa. Mustavalkoinen, hieman väriä. Elegia. 1900-luvun Italian historian ja kulttuurin tilitystä. Suhde fasismiin. Katolinen kirkko. Taikausko. Väkivalta. Paisa. Antonioni, Zurlini, Lattuada. Teatteri. Melankolinen, kaunis, surrealistinen. Kiisteltykin. Arvostelijain kansainvälinen palkinto Berlinalessa 2022!

Vittorio (s. 1929) ja PAOLO (s. 1932) TAVIANI syntyivät lähellä Firenzeä, San Miniaton pikkukaupungissa, jonka sodanaikaisista tapahtumista 1944 he tekivät elokuvan Tähtikirkas yö (1982). Italialaisen neorealismin perinne ja ohjaajaesikuva Roberto Rossellini vaikuttivat etenkin veljesten alkutuotantoon. 1970- ja 1980-luvuilla he olivat maansa elokuvan huipulla, kuuluisimpana saavutuksenaan Cannesin Kultaisen palmun voittanut Isäni, herrani (1977), oppimisen ja yhteiskunnallisen tietämisen ylistys. Harvoin on historiallisia ja poliittisia kysymyksiä käsitelty elokuvissa niin monipuolisesti, kiinnostavasti ja elegantisti kuin Tavianien kokonaistuotannossa.

Timo Malmi