LINGUI, THE SACRED BONDS

Ohjaaja: Mahamat-Saleh Haroun

Maa: Tšad, Ranska, Belgia, Saksa

Vuosi: 2021

Kesto: 1.27

Kielet: ranska, Tšadin arabia / tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: Lingui, les liens sacrés

Kategoria: , ,

Vaikka Afrikan eloisa ja värikäs elokuvamanner painii maailman kärkitekijöiden kanssa samassa sarjassa, suomalaisten katsojien pääsy mantereen merkkipaaluihin ja nykyelokuvan äärelle on pitkään ollut säälittävän vaikeaa. Virkistävä keidas usein näännyttävän huonon elokuvatarjonnan keskellä ovat Sodankylässä vuonna 2018 vierailleen Mahamat-Saleh Harounin draamat.

Viime vuonna Cannesin pääkilpasarjassa ensi-iltansa saanut Lingui, The Sacred Bonds kertoo autonrenkaiden vanteista kierrätysgrillejä tekevästä Aminasta. Eräänä päivänä hän saa kuulla, että hänen viisitoistavuotias tyttärensä on erotettu koulusta raskauden vuoksi. Äidin ja tyttären välille lohkeaa kuilu, jonka toisella puolella ovat uskon kysymykset ja toisella modernin naisen oikeus päättää omasta kehostaan. Laittomien aborttien ja tyttöjen ympärileikkausten keskellä naisten on löydettävä yhteinen sävel, koska miehiltä siihen ei löydy apua.

Haroun käsittelee jälleen taitavasti intensiivistä lapsen ja vanhemman välistä konfliktia. Länsi-Saharan bluesriffien säestämä kokonaisuus on koskettava perhedraama, joka laajenee monien parhaiden afrikkalaisten elokuvien tapaan yhteiskunnalliseksi kuvaukseksi perinteistä ja kehittyvästä kansakunnasta muuttuvassa maailmassa.

Tšadista yhdeksi palkituimmista afrikkalaisista elokuvantekijöistä ponnistanut Mahamat-Saleh Haroun (s. 1961) on globaalin elokuvataiteen keskeisiä nimiä. Venetsian ja Cannesin festivaalien tunnustusten ohella Aki Kaurismäki on tehnyt kunniaa Harounille nimeten yhden Le Havren hahmoista tämän mukaan. Vuosikymmeniä kestäneen uransa aikana Haroun on palannut sodan runtelemaan kotimaahansa rakentamaan elokuva-alaa ja piirtämään suuntaviivoja elokuvakoulutukselle, mutta parhaina oppikirjoina toimivat hänen omat mestariteoksensa. Harounin salainen ase on erityisen humaani katse, jonka hän on kääntänyt tšadilaisiin tuoden maansa uniikkia arkea muun maailman nähtäväksi muun muassa elokuvissaan Dry Season (2006), A Screaming Man (2010) ja Grigris (2013). (Otto Kylmälä)