LISÄÄ! LISÄÄ!

Ohjaaja: Barbet Schroeder

Maa: Länsi-Saksa, Ranska, Luxemburg

Vuosi: 1969

Kesto: 1.52

Kielet: englanti, espanja, saksa, ranska / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: More

Kategoria:

60-luvun lopulla Ibizan lomasaari Espanjan rannikolla sai mainetta hippien paratiisina. Tätä taustaa käytti hyväkseen Barbet Schroederin ensimmäinen teatterielokuva, jossa hän kertoo kahden huumeiden maailmaan sekoavan nuoren rakkaustarinan. Schroeder oli tunnettu uuden aallon ottopoikana ja sielunveljenä, mikä sekin johti häntä esikoisteostaan kohti. Käsikirjoittajakseen hän sai jo monen Claude Chabrolin elokuvan, mutta myös Éric Rohmerin esikoiselokuvan kirjoittajana mainetta hankkineen Paul Gégauff’n. Alkuperäinen idea oli kuitenkin ohjaajan itsensä.

Schroeder seuraa uuden aallon perinteitä käyttäessään noir-elokuvan aiheita nuoren tabula rasa -miehen sekoamisesta sulokkaan, mutta hämäräperäisen neidon pauloihin. Saksalainen opiskelijanuorukainen Stephan pitää vapaata opinnoistaan Pariisissa, missä hän sekaantuu ensin rikolliseen rahanhankintaan ja tutustuu sen seurauksena vapaamieliseltä vaikuttavaan Estelleen. Nainen lähtee Ibizaan ja Stephan perässä. Siellä paljastuu Estellen hämärä suhde puolirikolliseen natsipakolaiseen Wolfiin, jolta hän varastaa rahaa ja huumeita.

Niin alkaa parin makea elämä, jota varjostavat Wolfin vaatimukset. Stephanin kärsimykseksi Estelle paljastuu yhä häilyvämmäksi ihmissuhteissaan ja tunteissaan, joita huumeet entistä enemmän hallitsevat. Samalla hän vetää Stephanin mukaansa narkoottiseen maailmaan, jossa elämän ongelmia paetaan lumetodellisuuteen.

Lisää! Lisää! saattaa vaikuttaa varoituselokuvalta huumeiden vaaroista, mutta samalla se näyttää uuden aallon myöhäiseltä kukinnolta, joka vie katsojan esimerkiksi Godardin Hullua Pierrot’a syvemmälle elämän traagisiin pyörteisiin. Samalla se tuntuu viittaavan eteenpäin tekijänsä myöhempiin elokuviin, kuten esimerkiksi Barflyyn. (VpM)