LOVING PIA

Ohjaaja: Daniel Borgman

Maa: Tanska

Vuosi: 2017

Kesto: 1.39

Kielet: tanska / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: At elske Pia

Kategoria:

Harvoin on tehty niin riipaisevan korutonta ikäihmisen kuvausta ja rakkaustarinaa kuin tanskalaistuneen uusseelantilaisen Daniel Borgmanin Loving Pia – nimenomaan siksi, että nimihenkilö on ensimmäistä miesystävää kaipaava älyllisesti jälkeenjäänyt 60-vuotias nainen. Elokuva ei edusta mitään totutun sööttiä vammaismössöä, vaan kertoo rehellisen karheasti Pian (Pia Skovgaard) ja hänen 84-vuotiaan äitinsä Guittoun (roolissa oikea äiti Celine Skovgaard) kanssa elämästä maaseututilalla.

Kuten ranskalais-japanilainen The Night I Swam, myös Borgmanin perhetarina liikkuu fiktion ja todellisuuden jännittävillä rajoilla: kahden vuoden kuluessa ilman varsinaista käsikirjoitusta, dialogiltaan paljossa improvisoiden toteutetusta dokudraamasta ei katsoja pysty koskaan väittämään, että tämä on ”aitoa” tai tämä ”keksittyä”.

Hanhiin kiintyneelle, huumorintajuiselle Pialle (siis osan tulkille Skovgaardille) on oikeassakin elämässä tiedossa se, että äiti lähestyy jo kuolemaa. Elokuvassa tämä valmistautuu tilanteeseen petaamalla tyttärelleen paikkaa palveluskotiin. Pia tapaa kuitenkin satamassa purjevenettään huoltavan eronneen Jensin, jonka kanssa hän lähtee kahden viattoman sielun toiveikkaalle unelmaretkelle Kööpenhaminaan. (TM)

 

Syntyjään uusseelantilainen DANIEL BORGMAN on asunut Tanskassa vuodesta 2008 alkaen. Hänen uudessa kotimaassaan kolmen vuoden aikana tekemästään viidestä lyhytfilmistä Kazakstanissa kuvattu Berik (2010) osoitti jo tekijän humanistisen linjansa kertomalla nuoren pojan ja radioaktiivisen myrkytyksen vuoksi sokean ja rujonnäköisen miehen ystävyydestä – tuloksena Cannesin filmijuhlien Kritiikin viikon palkinto. 2013 Borgman poikkesi synnyinmaahansa valmistamaan esikoispitkänsä, läpimurtotyön The Weight of Elephants, jonka pääosissa ovat taas lapset ja marginaali-ihmiset: äitinsä hylkäämä kymmenvuotias poika, joka ystävystyy naapuriin muuttaneen villitytön kanssa.