LUMUMBA: DEATH OF A PROPHET

Ohjaaja: Raoul Peck

Maa: Ranska, Sveitsi, Saksa, Kongon demokraattinen tasavalta

Vuosi: 1991

Kesto: 1.09

Kielet: ranska, englanti / tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: Lumumba: La mort du prophète

Kategoria: , ,

Raoul Peck ei kerro dokumentissaan Patrice Lumumban elämästä ja kuolemasta elämäkerrallisesti ja historiallisesti, vaan vuoden 1960 tapahtumista Kongossa omista tuntemuksistaan käsin.

Haitissa syntynyt ja Haitin kulttuuriministerinäkin toiminut elokuvantekijä tuntee Kongossa (nyk. Kongon demokraattinen tasavalta) kasvaneena syvällistä osallisuutta maan vaiheisiin, erityisesti myrskyisään itsenäistymiseen Belgian verisen julmasta kolonialismista.

Patrice Lumumba (1925–1961), joka oli saanut ranskankielisen kasvatuksen, nousi ammattiyhdistysliikkeen ja vankilatuomion jälkeen Kongon itsenäisyysliikkeen johtoon ja viimein pääministeriksi. Valtataistelu ja länsivaltojen epäluulo johtivat hänen vangitsemiseensa ja hämärän peittämään teloittamiseensa. Kuolemansa jälkeen Lumumbasta kasvoi Afrikan antikolonialistisen liikkeen legenda.

Peck kertoo elokuvassaan muistojaan äitinsä kertomuksista ja haastattelee Lumumban elämään liittyneitä henkilöitä, erityisesti tämän tytärtä Juliana Lumumbaa. Elokuvasta muodostuu runollinen kunnianosoitus antikolonialistisen liikkeen suurelle hahmolle, ja kuten elokuvan nimi sanoo, profeetalle. (Velipekka Makkonen)