LUZZU

Ohjaaja: Alex Camilleri

Maa: Malta

Vuosi: 2021

Kesto: 1.34

Kielet: malta / tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: Luzzu

Kategoria: , ,

On aina innostavaa tutustua uuteen elokuvamaahan. Alex Camillerin ”neorealistiseen” esikoispitkään Luzzu Malta antaa aivan oman tunnelmansa: aikaisemmin tuo Italian eteläpuolella oleva saarivaltio on tunnettu elokuvien kannalta lähinnä joidenkin kansainvälisten projektien filmauspaikkana.

Malta on olennainen tekijä Luzzun yksilökertomuksen taustalla: kalastaja Jesmarkin (ammattikalastaja Jesmark Sciclunan erinomainen suoritus) asema on kytketty koko saaren sukupolvia kestäneeseen perinteeseen. Luzzu-veneellään operoivan Jesmarkin kaltaiset pienkalastajat kokevat ahdinkonsa kasvaneen rakennemuutosten ja EU-määräysten keskellä, kun Maltan työttömyys, byrokratia, korruptio ja rikollisuus painavat päälle.

Yhtä paljon kuin saaliiden vähentymisen ja veneen kunnostuksen työpaineet myös perheongelmat asuntokysymyksineen vaikuttavat pientä, kehityksessä hieman jälkeenjäänyttä vauvaa tyttöystävänsä Denisen kanssa hoivaavan Jesmarkin arkeen. Herkullisesti piirretty anoppihahmo varjostaa realistista työläiskuvausta, joka kantaa kunnialla lajityyppinsä perinteisiä hyveitä. Välimeren pikkukaupungin rantojen, ulapan ja kalastamisen aurinkoinen aromi lävistää kuvaston.

Maltalaisamerikkalainen Alex Camilleri on työskennellyt New Yorkissa kolmesti amerikaniranilaisen Roman Bahranin – jolta on Sodankylässä esitetty 2010 Goodbye Solo – leikkaajana, ja Bahrani taas on auttanut tuottajana suojattinsa Luzzun valmistumista (tuotantoportaassa on sukunimistä päätellen ollut myös runsaasti Camillerin sukulaisia). Ensimmäisen pitkän elokuvansa lisäksi hän on ohjannut myös kolme lyhytfilmiä, joista ensimmäinen Elli and The Astronaut valmistui 2009. (Timo Malmi)