MADAME SATÃ

Ohjaaja: Karim Aïnouz

Maa: Brasilia, Ranska

Vuosi: 2002

Kesto: 1.45

Kielet: portugali / tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: Madame Satã

Kategoria: , , ,

Rio de Janeiron boheemikaupunginosissa 1930–40-luvuilla vaikuttanut João Francisco dos Santos, taitelijanimeltään Madame Satã, oli elämää suurempi hahmo: elämännälkäinen seikkailija, monen roolin ja identiteettikerroksen alle kätketty mysteeri. Elokuva alkaa listauksella Madame Satãn rikoksista, minkä jälkeen palaamme legendan syntyaikaan.

Nuori João Francisco raottaa yökerhon helmiverhoa nähdäkseen ihailemansa kabareetanssijan esityksen. Hänen haaveensa on astua varjoisilta kujilta valokeilaan, tulla näkyväksi. Aïnouzin kamera noudattelee samankaltaista voyeuristista metodia tarjotakseen kurkistuksen salattuun maailmaan.

Samana vuonna City of Godin kanssa ilmestynyt Madame Satã kohdisti elokuvamaailman huomion Brasiliaan avaten portaalin sambaavaa kiiltokuvaimagoa syvemmälle. Afrikkalaistaustainen capoeirataistelija, kabareeartisti, rikollinen ja tuleva kokki elää rotunsa ja seksuaalisen suuntautumisensa takia fyysisen, henkisen ja yhteiskunnallisen väkivallan puristuksissa, mutta iäti rakkautta etsien.

Afrobrasilialaiset ovat olleet historian saatossa paradoksaalisesti sekä uhreja että syyllisiä moniin yhteiskunnan ongelmiin ja epäkohtiin. Aïnouzin tapa kuvata menneisyyttä kaunistelemattoman eläväisesti tekee hänen debyytistään ei ainoastaan brasilialaisessa vaan myös globaalissa elokuvahistoriassa tärkeän rotu- ja sukupuolikysymyksiä käsittelevän elokuvan. (Otto Kylmälä)