MADELINE’S MADELINE

Ohjaaja: Josephine Decker

Maa: Yhdysvallat

Vuosi: 2018

Kesto: 1.33

Kielet: englanti / ei tekstitystä

Alkup. nimi: Madeline's Madeline

Kategoria:

Astuessa pimeään elokuvasaliin ei välttämättä tiedä, mitä on kohtaamassa. Amerikkalaisen indie-hitin Madeline’s Madelinen kohdalla verkkokalvoille piirtyy kokemus, jonka kaltaista ei katsoja ole ennen nähnyt. Ensimmäiset minuutit riepottelevat ennakkokäsityksiä kuin valtavat hyökyaallot. On vain antauduttava ja mentävä elokuvan mukana.

Madeline’s Madeline kertoo näyttelijäryhmästä, joka valmistelee tulevaa esitystään. Ryhmän ohjaaja Evangeline (Molly Parker) valitsee päärooliin lahjakkaan ja pelottoman Madelinen (Helen Howard), joka kuitenkin samanaikaisesti kamppailee oman identiteettinsä ja kompleksisen äitisuhteensa kanssa. Improvisaatioharjoitukset sekoittuvat todelliseen elämään ja Madelinen erilaiset identiteetit törmäävät toisiinsa samalla kun Madeline mittelöi äitinsä (Miranda July) kanssa ja hakee Evangelinesta äitihahmoa itselleen.

Elokuvan kantava voima on pääosaa näyttelevä Howard, joka vasta 19-vuotiaana tekee todellisen tour de force -roolityön. Performanssitaidetaustainen ohjaaja Josephine Decker on käyttänyt elokuvan työstämisessä hyväkseen improvisaatiota, joka myös näkyy hyvällä tavalla Howardin suorituksessa.

Vaikka Deckerin lähtökohdat ovatkin performanssitaiteessa, on elokuva kokonaisvaltainen audiovisuaalinen kokemus. Ääntä ja kuvaa on hyödynnetty sekä kuvastamaan Madelinen erilaisia persoonallisuuksia että rikkomaan elokuvakerronnan kangistuneita konventioita. Tekijöiden rohkeat valinnat pitävät katsojan varpaillaan ja ansaitsevat hatunnoston. (OK)

 

Amerikkalainen indie-ohjaaja JOSEPHINE DECKER (s. 1981) on performanssi-taiteilija, käsikirjoittaja ja näyttelijä. Hänen työnsä käsittelevät usein läheisyyttä, väkivaltaa ja kauhua kauniilla ja runollisella tavalla. Vaikutteita ja tarinoita hän ottaa töihinsä niin mytologioista kuin John Steinbeckistäkin. Hänen kaksi ensimmäistä elokuvaansa Butter on the Latch (2014) ja Thou Wast Mild and Lovely (2014) saivat molemmat ensi-iltansa Berliinin elokuvajuhlilla ja viimeisin elokuva Madeline’s Madeline Sundancen ja Berliinin elokuvajuhlilla.