MARIANNE & LEONARD: SANOJA RAKKAUDESTA

Ohjaaja: Nick Broomfield

Maa: Yhdysvallat, Kanada

Vuosi: 2019

Kesto: 1.42

Kielet: englanti, norja / tekstitys suomeksi

Alkup. nimi: Marianne & Leonard: Words of Love

Kategoria: , ,

Brittiohjaaja Nick Broomfield (s. 1948) tunnetaan eritoten henkilödokumenteistaan. Hänen elokuviensa tähtiä ovat olleet niin sarjamurhaaja Aileen Wuornos, rap-artisti Tupac Shakur kuin Etelä-Afrikan uusnatsijohtaja Eugène Terre’Blanche. Broomfieldin uusin elokuva on intiimi muotokuva runoilija-muusikko Leonard Cohenista – ja naisesta, joka inspiroi tätä läpi elämän.

Cohen ja norjalainen Marianne Ihlen tapasivat ja rakastuivat 1960-luvulla idyllisellä Hydran saarella. Vapaa rakkaus kukoisti boheemissa taiteilijayhteisössä, mutta paratiisilla oli varjonsa. Villi ja vapaa elämäntapa hajotti perheitä, tuhosi ystävyyssuhteita ja vaurioitti aikuisten hedonismin jalkoihin jääviä lapsia.

Leonard ja Marianne: Sanoja rakkaudesta puhuu useilla äänillä, arkistoklipit antavat puheenvuoron myös itse pääparille. Muista suhteista ja välimatkoista huolimatta Marianne säilyi Cohenin muusana, joka inspiroi iki-ihanat laulut So Long, Marianne ja Bird on a Wire.

Elokuva käsittelee monipuolisesti ja paikoin kriittisestikin Cohenin uraa, huumehöyryisiä menestyksen vuosia, buddhalaisluostariin vetäytymistä ja yllätyspaluuta. Rahapulan motivoima comeback keikkalavoille teki Cohenista supertähden seitsemänkymppisenä – ja sinetöi lopullisesti taiteilijan aseman laulun ja lyriikan armoitettuna mestarina. (SH)